Brčko: Za podsticaje u poljoprivredi obezbijeđeno 10 miliona maraka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Brčko: Za podsticaje u poljoprivredi obezbijeđeno 10 miliona maraka

Na području Distirkta Brčko, sve grane poljoprivrede uvrštene su u podsticaje, kako bi se subvencionisanim razvojem agrara, došlo do što većeg broj samoodrživih poljoprivrednih gazdinstava. Ove godine za te namjene kroz budžet i rebalans, obezbijeđeno je deset miliona KM.

Gazdinstvo porodice Zec, iz Brezova Polja Sela, kod Brčkog, pod plasteničko-stakleničkom proizvodnjom paradajza i paprike, ima 2.000 metara kvadratnih.

Decenije truda i znoja, iznjedrile su ekološki zdrave proizvode. Međutim, za povrtlare, prvi dio godine, nije bio dobar ali se nadaju popravnom sa jesenjim rodom povrća.

Mi smo već u pola proizvodnje, i sada se bavimo prodajom, mada nam i epidemija od proljetos stvara dodatne probleme. Mi ćemo ići do kraja. Imamo i poznu proizvodnju, za koju mislimo da će nam popraviti prosjek, jer ne možemo da se baš pohvalimo sa ovom ali ne možemo ni da se žalimo.

ističe Ostoja Zec, povrtlar iz Brezovog Polja Sela.

Pročitajte još...   Neuređeni plovni put Save koči poslovanje Luke Brčko

Brčanski ratari kažu da je za njih ova godina bila dobra. Imali su odličan prinos i kvalitet pšenice.

Isto očekuju i od kukruza. Uz podsticaje i tržišne viškove, ne bi trebalo biti krize. Međutim još čekaju isplatu podsticaja, a obaveze se gomilaju.

Nama je u cilju da što prije počnemo predavati zahtjeve. kako bi se mogli spremiti se za jesenju sjetvu, tj. da bi mogli obaviti i ovu proljetnu, jer su se i neki poljoprivredni proizvpđači i zadužili.

rekao je Drago Novaković, Udruženje poljoprivrednika “Sava”, Brezovo Polje Selo.

Pročitajte još...   Semberskim prerađivačima neophodna domaća sirovina

U nadležnom resoru za agrar, kažu da je cilj u Brčkom postići predratni nivo poljoprivredne proizvodnje, kako bi se ponovo pokrenuo agroindustrijski sektor.

To je u budućem periodu ono na čemu ćemo se fokusirati da podstičemo otvaranje prerađivačkih kapaciteta za otkup svih poljoprivrednih proizvoda.

istakao je Perica Burgić, šef Odjeljenja za poljoprivredu Distirkta Brčko.

Pored poljoprivrednih podsticaja u Brčkom, već treću godinu za redom provode i program samozapošljavanja u poljoprivredi, sa ciljem osamostaljenja što većeg broja poljoprivrednika i stvranja novih radnih mjesta.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Organska tjestenina iz Vareša stiže u Njemačku

Agro vijesti

Na Palama registrovana trihinela kod divljači