Vremenska prognoza za narednu nedjelju (17.8. – 23.8.) | Agroportal.ba
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za narednu nedjelju (17.8. – 23.8.)

Detaljnu vremensku prognozu nam i ove nedjelje donosi kolega Duško Mrkonjić. Kakvo nas to vrijeme očekuje, te koje su preporuke za radove u agraru pročitajte u ostatku teksta.
Ponedjeljak (17.8.):

Temperature u porastu. Uglavnom sunčano i veoma toplo uz prolaznu oblačnost, izraženiju na sjeveru zemlje gdje je moguća i slaba kiša. Lokalno na istočnoj polovini zemlje, doći će do porasta konvektivne oblačnosti praćeno prolaznim pljuskovima, ali uz pretežno sunčano vrijeme u tim oblastima. Slaba magla i sumaglica uz rijeke, po brdsko-planinskim visoravnima centralne i istočne Bosne je moguća i izraženija magla, na usjecima brda, tokom ranijih jutarnjih časova.

Minimalna temperatura vazduha: od 15 ºC do 18 ºC, na jugu od 20 ºC, u planinskim oblastima od 13 ºC

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 26 ºC do 30 ºC, na sjeveru do 33 ºC, dok se lokalno na sjeverozapadu očekuje i do 35 ºC, na jugu do 31 ºC, u planinskim oblastima do 25 ºC.

Vjetar: uglavnom južnih smjerova, slabog do umjerenog intenziteta, na udare i pojačan.

Agrar: povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju

Biometeorološka prognoza: povoljni meteorološki uslovi

Povesti pažnju tokom boravka na otvorenom zbog visokih temperatura, naročito na sjeverozapadu zemlje.

Utorak (18.08.):

Destabilizacija vremena. Tokom većeg dijela dana sunčano i toplo. U nastavku dana, uslijed prolaska linije nestabilnosti na zapadnom Balkanu, doći će do povećanja nestabilnosti koja će usloviti pljuskovite padavine prvo na sjeverozapadu zemlje, a potom i u ostalim dijelovima zemlje, praćene grmljavinom, uz moguće električno pražnjene i sugradicu i grad, naročito u centralnim dijelovima BiH. Slaba magla i sumaglica uz rijeke i po brdsko-planinskim visoravnima.

Minimalna temperatura vazduha : od 15 ºC do 19 ºC, na jugu do 21 ºC, u planinskim oblastima od 14 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 26 ºC do 31ºC, na jugu do 30 ºC, u planinskim oblastima do 23 ºC, ovdje treba napomenuti da će u većini krajeva maksimalna temperatura vazduha biti u prvoj polovini dana, jer se tokom poslijepodneva očekuje pad temperature.

Pročitajte još...   Transparentan i pravičan Pravilnik o podsticajima

Agrar: povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju tokom prvog dijela dana, a u nastavku dana zbog prolaska linije nestabilnosti uslovi za djelatnosti u polju će biti nepovoljne .Takođe, moguća je aktivnost biljnih bolesti i korova kojima odgovara nagla promjena vremena, kao i periodi sunca i kiše.

Biometeorološka prognoza: Zbog sparine i promjene koja se očekuje u utorak, tegobe bi mogli osjetiti meteoropate i srčani bolesnici.

Srijeda (19.08.):

Temperature u padu. Prestanak padavina po podneva u većini krajeva uz više sunčanih sati na sjeveru i jugu zemlje, dok će u centralnim dijelovima zemlje prvi dio dana provesti uglavnom sunčan uz malu oblačnost, a tokom poslijepodneva doći će do porasta oblačnosti koja će u centralnim dijelovima BiH usloviti kišu. Pred veče prestanak padavina, prvo na sjeveru i sjeverozapadu. Magla, sumaglica i slaba magla uz rijeke, po brdsko-planinskim visoravnima tokom jutarnjih časova.

Minimalna temperatura vazduha: od 13ºC do 17 ºC, na jugu do 18 ºC, u planinskim oblastima od 11 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 21 ºC do 26 ºC, na jugu do 25 ºC, u planinskim oblastima do 19 ºC.

Agrar: na sjeveru i jugu povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju, dok će u centralnim dijelovima zemlje, zbog padavina uslovi za rad u polju biti nepovoljni.

Biometeorološka prognoza: povoljna kod većine ljudi, sem kod meteoropata moguće su tegobe.

Od četvrtka do nedelje stabilizacija vremena uz vedro, suvo i toplije vrijeme. Kao posljedica aktivnosti grebena azorskog anticiklona u naše krajeve doći će do priticanja toplije i suvlje vazdušne mase, koja će se zadržati do nedjelje.

Četvrtak (20.08.):

Toplije. Vedro i toplije u čitavoj zemlji.

Minimalna temperatura vazduha: od 12ºC do 16 ºC, na jugu do 18 ºC, u planinskim oblastima od 10 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 23 ºC do 28 ºC, na sjeveru do 31 ºC, na jugu do 29 ºC, u planinskim oblastima do 21 ºC.

Pročitajte još...   Istrajaću na uvođenju zaštitnih mjera, Staša Košarac

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Biometeorološka prognoza: povoljna

Petak (21.08.):

Temperature u porastu uz stabilizaciju vremena. Vedro, suvo i sunčano u čitavoj zemlji kao posljedica dejstva grebena azorskog anticiklona.

Minimalna temperatura vazduha: od 13ºC do 17 ºC, na jugu do 18 ºC, u planinskim oblastima od 12 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 25 ºC do 30 ºC, na sjeveru lokalno do 33 ºC, na jugu do 31ºC, u planinskim oblastima do 23 ºC.

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Biometeorološka prognoza : Povesti pažnju tokom obavljanja vanjskih aktivnosti zbog visokih temperatura naročito na sjeveroistoku zemlje.

Subota (22.08.):

Nastavak stabilnog  i veoma toplog vremena. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje moguć toplotni talas.

Minimalna temperatura vazduha :od 14ºC do 18 ºC, na jugu do 19 ºC, u planinskim oblastima od 13 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha : od 27 ºC do 32 ºC, lokalno na sjeveru i sjeveroistoku zemlje do 35 ºC, na jugu do 31 ºC, u planinskim oblastima do 25 ºC.

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Biometeorološka prognoza: povesti pažnju tokom boravka na otvorenom, zbog visokih temperatura vazduha, naročito na sjeveru zemlje. Ovaj savjet naročito važi za srčane bolesnike

Nedjelja (23.08.):

Toplotni talas. Vedro, veoma toplo i sparno u  većini krajeva.

Minimalna tempratura vazduha: od 16ºC do 20 ºC, na jugu do 21 ºC, u planinskim oblastima od 14 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 28 ºC do 33 ºC,  lokalno na sjeveru i sjeveroistoku zemlje do 36 ºC, na jugu do 33 ºC, u planinskim oblastima do 27 ºC.

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Biometeorološka prognoza: povesti pažnju tokom boravka na otvorenom, zbog visokih temperatura vazduha, naročito na sjeveru zemlje. Ovaj savjet naročito važi za srčane bolesnike

Autor: Duško Mrkonjić 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije