Bruceloza u Srpskoj pod kontrolom, za FBiH se ne garantuje? | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Bruceloza u Srpskoj pod kontrolom, za FBiH se ne garantuje?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS redovno prati stanje u vezi sa brucelozom kod životinja na području Srpske. Ne bilježe se velika odstupanja u odnosu na prošlu godinu kada je riječ o broju goveda, ovaca, koza i pasa koji su oboljeli od te bolesti, glassrpske.

Netačne tvrdnje Veterinarske komore

Istakli su to u ministarstvu i naveli da su netačne tvrdnje predsjednika Veterinarske komore RS Saše Boškovića da je “bruceloza izmakla kontroli”. U ovom momentu u BiH niko ne zna u kojem je statusu bolest. 

Tokom 2017. godine od bruceloze je oboljelo 179 životinja. U prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 120 oboljelih goveda, ovaca, koza i pasa, od čega je uništeno njih 88, rekli su u resornom ministarstvu. Naveli su da redovno ažuriraju podatke o broju životinja oboljelih od bruceloze u Veterinarskom informacionom sistemu RS. 

Navode da su iznenađeni izjavom predsjednika Veterinarske komore RS. Ističu da takve priče bespotrebno dovode građane u zabludu i strah.

Bošković u svakom momentu može dobiti podatke o bolesti u našem Resoru za veterinarstvo. Podaci za FBiH koji su prezentovani za opštinu Kiseljak i još neke kantone iz FBiH u aprilu i maju, možda govore u prilog njegovim tvrdnjama. Ali se javnosti onda mora naznačiti da je riječ o FBiH, a ne iznositi informacije koje obuhvataju i RS, a koje nisu tačne. Dodali su u ministarstvu.

Sprovođenje strategije protiv bruceloze

Podsjetili su da sprovode Strategiju suzbijanja i iskorjenjavanja bruceloze u RS, a koju je usvojila Vlada RS 2009. godine. Tim dokumentom definisan je niz mjera koje podrazumijevaju vakcinaciju malih preživara. Kao i sprovođenje aktivnosti koje su predviđene Pravilnikom o kontroli i suzbijanju bruceloze u Srpskoj. Strategijom su kao prioriteti označeni ograničavanje širenja bruceloze, obezbjeđenje progresivne eliminacije zaraze među životinjama i smanjenje prenosa na ljude.

Zadatak je smanjiti prevalencu oboljelih životinja na najmanju mjeru i stvoriti pretpostavke za eliminisanje bruceloze, posebno soja Brucella melitensis od kojeg obolijevaju ovce i koze. Cilj je stvoriti uslove za dobijanje statusa zemlje slobodne od bruceloze. Istakli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su lani vakcinisana 127.033 mala preživara, a ove godine njih 200.000. 

U resornom ministarstvu kažu da su analizom sprovedenih mjera u prošloj godini došli do zaključka da je suzbijanje bruceloze obezbijedilo progresivnu eliminaciju zaraze i veću otpornost životinja, a uklonjen je i izvor infekcije.

U ovoj godini, osim vakcinacije malih preživara, radi se i na dijagnostičkoj kontroli drugih životinjskih vrsta, prvenstveno goveda i svinja. Sprovodimo edukacije, te pratimo stanje i analiziramo sve aktivnosti i postignute rezultate.

Bruceloza kod ljudi

Prema podacima epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje RS, u prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno je 30 građana oboljelih od bruceloze, a lani njih 12.

To su podaci o broju oboljelih koji su zvanično prijavljeni institutu, rekla je portparolka ove ustanove Milka Mrđa.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za prvi dan jeseni

Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške