Izložba golubova u Doboju okupila 150 najljepših golubova iz regije | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Izložba golubova u Doboju okupila 150 najljepših golubova iz regije

U Doboju je organizovana Četvrta izložba strukturnih golubova – mladi uzgoj BiH. Na izložbi je izloženo 150 ocjenjivačkih primjeraka 15 uzgajivača koji dolaze sa područja BiH, Srbije i Hrvatske, srpskainfo.

Visoki kriterijumi

Sudija u kategoriji strukturnih golubova Siniša Stanijević iz Srbije pojašnjava da se u ovoj kategoriju ocjenjuje strukutra perja i gracioznost goluba u skladu sa uspostavljenim standardima.

Golub treba da bude mlad, najmanje četiri mjeseca. Perje može već poslije dva mjeseca da se mitari samo ili da ga uzgajivač sprema, rekao je Stanijević novinarima. On je napomenuo da takvi golubovi traže posebnu pažnju uzgajivača, kao i posebno njegovan životni prostor.

Izlozba_golubova

Zadovoljstvo uzgajivačima

On pojašnjava da golubovi nisu zahtjevni za ishranu i da pružaju posebno zadovoljstvo uzgajivačima.

Pročitajte još...   Donji Žabar: Sajam privrede i poljoprivrede

Predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH Đuro Mitračević kaže da se ovim hobijem u BiH bavi 28 društava, za koje se organizuje do devet izložbi godišnje, nakon čega se proglašavju pobjednici po kategorijama.

On kaže da najviše ima golubara koji ostvaruju zapažene rezultate na međunarodnim izložbama. Kao potvrda toga je što će se Evropska izložba balkanske rase golubova 2020. godine organizovati u Sarajevu.

Izlozba_golubova

Dobojski odgajivač

Mitračević je kao posebno uspješnog uzgajivača naveo Edina Jabandžića iz Tešnja, sa svojim kineskim golubom, koji vodi porijeklo iz Španije.

Pročitajte još...   Baštovanstvo na asfaltu u Doboju

Predsjednik Udruženja “Dobojski odgajivač” Edin Mujkanović kaže da je cilj izložbi da se ovaj hobi uz prateće druženje prenese i na mlade, kako bi se više socijalizovali i odvojili od savremenih tehnologija.

Mujkanović kaže da par golubova ostaje međusobno vjeran i da se radi o prirodnom odabiru, izuzev ako uzgajivač ne vrši posebnu selekciju.

Golub uzgajan uz ogovarajuću higijenu može da živi i do 20 godina, izjavio je Mujkanović.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz