Predstavljeni potencijali Bijeljine za razvoj eko-turizma | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Predstavljeni potencijali Bijeljine za razvoj eko-turizma

Eko_centar_jezera

Bijeljinsko Ekološko udruženje „Eko-put“ predstavilo je u Bijeljini potencijale za razvoj eko-turizma u slivu donjeg toka i ušća rijeke Drine u Savu, kao i za razvoj seoskog turizma.

Eko_put_Bijeljina

Afirmacija i razvoj eko-turizma

Predsjednik „Eko-puta“ i koordinator projekta „Proširenje turističke ponude Grada Bijeljina razvojem eko-turizma“ Snežana Jagodić Vujić navela je da je cilj ovog projekta afirmacija i razvoj eko-turizma kao turističke grane koja bilježi rast na svjetskom nivou.

Ona je istakla da je u toku 11 prethodnih mjeseci ovo udruženje, u saradnji sa udruženjem roditelja i nastavnika „Bon-san“, radilo na projektu koji je podržao UNDP u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu.

Cilj nam je bio da ojačamo smještajne i boravišne kapacitete Eko-centra „Jezera“. Da izvršimo redefinisanje njegovog statusa u Vizitorski centar za donji tok i ušće rijeke Drine. Te da uradimo istraživanje o potencijalima koje nam pruža sliv donjeg toka i ušća rijeke Drine za razvoj seoskog turizma, pojasnila je Vujevićeva.

Eko_centar_jezera

Mini naselje

Prema njenim riječima, u toku realizacije projekta u Eko-centru uspjeli su da naprave i ljetnu učionicu površine 50 kvadrata. Takođe su započeli i izgradnju mini-naselja drvenih šatora.

Bez obzira što radovi nisu bili završeni u avgustu, uspjeli smo da organizujemo dva kampa za mlade. U prvom smo bili domaćini Udruženju građana „Otaharin“ odnosno za 40 mladih ljudi od 16 do 23 godine. A drugi kamp, koji je bio isključivo ekološki, organizovali smo za oko 30 mladih, pojasnila je Vujićeva.

Apel “šljunkarama”

Vijićeva je dodala da je odluka za redefinisanje Eko-centra u Vizitorski centar donesena još prije dvije godine. Tada je započela kampanja za uspostavljanje zaštićenog područja u slivu donjeg toka ušća rijeke Drine. Sve u svrhu dobijanja statusa rezervata biosfere, kao zaštićenog područja.

Pročitajte još...   Javni poziv farmerima za učešće u edukaciji o ishrani muznih grla

Ona je dodala da očekuje da će istraživanja koja rade pomoći da iniciraju lokalno stanovništvo na bolji odnos prema prirodi. Ujedno i na vlasnike šljunkara da razmisle o načinu vršenja eksploatacije šljunka.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pomoć malinarima na području Rudog i Višegrada

Agro vijesti

"Sava Semberija" realizovala plan prerade i proizvodnje