Predstavljeni potencijali Bijeljine za razvoj eko-turizma | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Predstavljeni potencijali Bijeljine za razvoj eko-turizma

Eko_centar_jezera

Bijeljinsko Ekološko udruženje „Eko-put“ predstavilo je u Bijeljini potencijale za razvoj eko-turizma u slivu donjeg toka i ušća rijeke Drine u Savu, kao i za razvoj seoskog turizma.

Eko_put_Bijeljina

Afirmacija i razvoj eko-turizma

Predsjednik „Eko-puta“ i koordinator projekta „Proširenje turističke ponude Grada Bijeljina razvojem eko-turizma“ Snežana Jagodić Vujić navela je da je cilj ovog projekta afirmacija i razvoj eko-turizma kao turističke grane koja bilježi rast na svjetskom nivou.

Ona je istakla da je u toku 11 prethodnih mjeseci ovo udruženje, u saradnji sa udruženjem roditelja i nastavnika „Bon-san“, radilo na projektu koji je podržao UNDP u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu.

Cilj nam je bio da ojačamo smještajne i boravišne kapacitete Eko-centra „Jezera“. Da izvršimo redefinisanje njegovog statusa u Vizitorski centar za donji tok i ušće rijeke Drine. Te da uradimo istraživanje o potencijalima koje nam pruža sliv donjeg toka i ušća rijeke Drine za razvoj seoskog turizma, pojasnila je Vujevićeva.

Eko_centar_jezera

Mini naselje

Prema njenim riječima, u toku realizacije projekta u Eko-centru uspjeli su da naprave i ljetnu učionicu površine 50 kvadrata. Takođe su započeli i izgradnju mini-naselja drvenih šatora.

Bez obzira što radovi nisu bili završeni u avgustu, uspjeli smo da organizujemo dva kampa za mlade. U prvom smo bili domaćini Udruženju građana „Otaharin“ odnosno za 40 mladih ljudi od 16 do 23 godine. A drugi kamp, koji je bio isključivo ekološki, organizovali smo za oko 30 mladih, pojasnila je Vujićeva.

Apel “šljunkarama”

Vijićeva je dodala da je odluka za redefinisanje Eko-centra u Vizitorski centar donesena još prije dvije godine. Tada je započela kampanja za uspostavljanje zaštićenog područja u slivu donjeg toka ušća rijeke Drine. Sve u svrhu dobijanja statusa rezervata biosfere, kao zaštićenog područja.

Pročitajte još...   Proizvodnja mlijeka upitna zbog cijena žitarica! (VIDEO)

Ona je dodala da očekuje da će istraživanja koja rade pomoći da iniciraju lokalno stanovništvo na bolji odnos prema prirodi. Ujedno i na vlasnike šljunkara da razmisle o načinu vršenja eksploatacije šljunka.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka