Sami beru jabuke i plaćaju ih simbolično | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Sami beru jabuke i plaćaju ih simbolično

U porodičnom voćnjaku Sinanbegovića, u Jugovcima kod Prijedora, ovih dana je kao u košnici. U voćnjaku su brojni berači, ali oni ne rade za nadnicu, već sami sebi beru voće. Onoliko koliko hoće, koju sortu jabuke žele i kilogram na licu mjesta plaćaju skromnih 20 feninga, avaz.

Berba jabuka

Pet sorti

Između dva izbora, da voće prodaju na veliko i zaista za bagatelu i drugog da ga po više nego pristojnim cijenama ponude svojim sugrađanima vlasnici su se odlučili za ovu drugu opciju.

Ovdje ima oko 3.000 stabala. Najviše je jabuka, oko 2.500 i to pet sorti. Ima nešto i stabala kruške i najmanje šljive, oko stotinu stabala. Voće je odlično rodilo, no problem je plasman. Pokušali smo na nekoliko strana da ga prodamo, no cijena je mizerna. Ponuđeno nam je 12 feninga po kilogramu, da ga uberemo, dovezemo do skladišta i na sve to još odgođeno plaćanje. Zbog toga smo se odlučili za ovu varijantu, da voće ne bi propalo, pojašnjava Dževad Sinanbegović.

Skromna zarada

Njegov brat Medin priča da su na početku berbe uspjeli prodati nekoliko tona jabuke u Sanski Most. Kad su podvukli crtu, zaradili su više nego skromnih 600 maraka. A u plantažu koja je rađena po uzoru na slične u Švicarskoj sa sistemom za navodnjavanje, mrežama… uloženo je oko stotinu hiljada maraka.

Niko ne računa dodatne troškove, poput kosidbe, orezivanja voća. Ove naše jabuke uzgojene su na bio-bazi i izuzetno zdrave i slatke kao med. Medin dodaje da će Sinanbegovići zadržati svoju plantažu, pa makar ona na kraju bila i samo porodični hobi.

Zdrav napitak

Podršku Sinanbegovićima ovih dana daju brojne komšije, ali i mjesni imam Suad Kazaferović. Kaže, ljude treba podržati. Uložili su ogromna sredstva, a i grehota je da zdravo uzgojeno voće propada.

Ovdje sam s cijelom porodicom. Od jabuka ću napraviti sok, da djeca imaju zdrav i prirodan napitak. Ne vjerujem da će se vlasnici nešto okoristiti od ove vrste prodaje, ali narodu će dobro doći. Jer jeftinije ne može biti, kaže ef. Kazaferović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)