“Novi Zlatibor” ambiciozni projekat na Majevici | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

“Novi Zlatibor” ambiciozni projekat na Majevici

Na majevičkom vrhu Busija gradi se turističko – rekreativno izletnički kompleks. Porodica Ostojić na 500 dunuma zemljišta, koje je u vlasništvu Republike Srpske, ostvaruje svoj višegodišnji san. Namjeravaju da iskoriste prirodne blagodeti Majevice i naprave “novi Zlatibor”, srpskainfo.

Čari Majevice

Izletište je okruženo sa sedam opština u krugu od 50 kilometara. Ovu inicijativu podržavaju ljubitelji prirode i sportisti regije.

Čari majevičke prirode na 840 metara nadmorske visine inspirisale su Svetozara Ostojića da, prije 12 godina, započne izgradnju mini odmarališta za porodicu, prijatelje i radnike preduzeća. Sve više posjetilaca ohrabrilo je Ostojića da gradi turistički kompleks sa raznovrsnim sadržajima.

Bila mi je životna želja da napravim nešto ovakvo u mom zavičaju. Odavdje se vidi moje rodno selo Kovačica, ali i Tuzla u kojoj sam odrastao, kaže Svetozar.

Njegova vizija je da odmaralište na Majevici, koje ima sve predispozicije od geografskog položaja do prirodnih resursa, bude ucrtano u svjetske turističke mape.

Praviću hotel i apartmane, pješačku, biciklističku i stazu za skijanje, igraonice. U vazdušnoj banji, usred borove šume, gradiću i vještačko jezero i veliko sportsko igralište, gdje bi se sportske ekipe pripremale za takmičenja. Aerodorom Dubrave u Tuzli udaljen je 30, a u Beogradu 140 kilometara. Aerodoromi vas vežu sa cijelim svijetom. Planiram na ovom prostoru i mini etno pijacu gdje bi lokalno stanovništvo iznosilo svoje proizvode. Ovaj kompleks doprinjeo bi razvoju privrednog ambijenta ne samo opštine Lopare, nego i šire regije, kaže Ostojić.

Bogata flora

Prvi korak ka realizaciji ovog turističkog projekta jeste rješavanje imovinsko – pravnih odnosa. Izgradnja puta dužine pet kilometara, vrijednosti oko tri miliona maraka, koji bi dijelom išao i kroz FBiH jer je postojeći put nakon kiše neprohodan. Obećana je pomoć republičkih institucija, ali i opštine Lopare i grada Tuzla.

Pročitajte još...   U Bijeljini obuka za pčelare

Skupština opštine Lopare donjela je odluku o izradi “Zoning plana” područja posebne namjene lokalne samouprave za ovu lokaciju, radi rješavanja imovinsko – pravnih odnosa.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić kaže da je izabrana Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina koja će uraditi ovaj posao.

Planirano je da pet hektara bude u vlasništvu investitora, a 45 hektara će biti zaštićeno kao izletnički kompleks. Ovo je vazdušna banja sa nadmorskom visinom od 840 metara,  pojašnjava Ristić.

Bogata flora, ljekovito bilje, šumsko voće, voda za piće sve ide na ruku Svetislavovim planovima.

Imamo pitku vodu. Zove se “Dobra voda”, a ime su joj dali prije stotinu godina. Imamo čist zrak. Beremo jagode, maline, kruške, divlje jabuke. Majevica je poznata po dobroj rakiji, siru, naša nacionalna jela su primamljiva za posjetioce, kaže Ostojić.

Viva Natura

Sa Busije se pruža fantastičan pogled na cijelu regiju, te kaže da će izgraditi i vidikovac. Na Busiji trenutno postoje četiri objekta, od kojih je jedan Svetozar izgradio sa Ekološkim udruženjem “Viva natura”, čiji je predsjednik.

Pročitajte još...   Projektima za agrar spriječavaju odlazak stanovništva iz Lopara

U proteklih 12 godina kroz mini odmaralište prodefilovalo je 50.000 ljudi. Ako san postane stvarnost i planinski vrh bude pretvoren u zemaljski raj, Lopare bi mogle da postanu primamljiva turistička destinacija. Kažu, dobra ideja je pola posla, a Ostojić je već na pola puta.

Nedostaje katastar nekretnina

Od 500 dunuma, kolika je ukupna površina turističkog centra, prema idejnom projektu, za 250 dunuma nije uspostavljen katastar nekretnina, zbog toga što je taj dio prije rata pripadao Tuzli, a Dejtonskim mirovnim sporazumom pripojen je RS. Resorno ministarstvo obećalo je stručnu pomoć da bi se ova investicija realizovala u što skorije vrijeme, bez nepotrebnih administrativnih barijera.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)