Loš rod i kvalitet kupusa u Semberiji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Loš rod i kvalitet kupusa u Semberiji

Velike količine kupusa zasađene su ove godine, kažu proizvođači ove kulture, ali ovogodišnji rod je loš, atv.

Bolest i loša cijena

Kupus je kažu obolio, a sa cijenom kupusa za prodaju takođe se ne mogu pohvaliti. Na tržištu ga ima, ali tvrde da nije kvalitetan.

Do sad je bio tako, od 1,50 do 3 KM. Najkvalitetniji je 3 KM, ovaj lošiji 1,50 KM. Tako da cijena kupusa nije za pohvalu, ako je ispod 5 KM, ako govorimo o vreći, nema se računa sijati, kao i pšenica. Ove godine, što se tiče kupusa loš je i obolio. Ali, obolio je dosta, od čega ne znam, ne mogu da konstatujem. Ni stručnjaci nisu svjesni toga do čega je došlo. Nosili su naši ljudi stručnjacima koji to znaju i rade, ali ne mogu da ustanove od čega je obolio.

Ostao je sitan, počeo se sušiti na njivi, kaže Ljubo Maletić, poljoprivredni proizvođač, Kojčinovac kod Bijeljine.

Da ostane 3 KM ja sam zadovoljan. Eto vidite kakav je, kupus je obolio. Suša je bila, zalijeva se, radi se, nisam ga ni puno prskao ni ulagao ništa u njega. Loša je proizvodnja, navodi Milisav Maletić, poljoprivredni proizvođač iz Kojčinovca.

Klimatske promjene

Jedan od najvećih proizvođača kupusa u Semberiji kaže da, iako su poznati po ovoj kulturi, ne mogu se baš pohvaliti rodom iz godine u godinu. To pripisuje i velikim klimatskim promjenama koje utiču na kvalitet i razvoj bolesti kupusa, a samim tim i na konačno cijenu.

Cijena kupusa iz godine u godinu varira. Ova godina je jako teška zato što smo imali obilne kiše u julu mjesecu i to je prouzrokovalo i bolest rasada. Kasnije kad je kupus rasađen imali smo problema sa lisnom masom i korijenovim sistemom. Trebala je dupla zaštita i korijena i biljke. Tu ima problema i dosta se sada manifestuje. Kupus je dosta bolestan i lošijeg kvaliteta u odnosu na godine kada je suša i kada se on navodnjava, rekao je Mladen Mitrović, poljoprivredni proizvođač, Donje Crnjelovo kod Bijeljine.

Korijen srce kupusa

Mitrović kaže da je korijen srce kupusa i kada prestane da radi kako treba, nemate ni glavicu koja je odgovarajućeg kvaliteta, svježine i veličine. Ovu bolest nazivaju “rak kupusa”.

Pročitajte još...   Proizvođači duvana u Semberiji suočeni sa novim izazovima

Kažu da zahvata korijen kupusa i u tom slučaju lijeka nema. To je jedna od najtežih oblika bolesti kupusa i javlja se na kiselim zemljištima, takozvanoj žutoj zemlji, rekao je Mitrović, jedan od najvećih proizvođača kupusa na području Semberije.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru