Mala privreda, veliki novac – “EU za biznis” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mala privreda, veliki novac – “EU za biznis”

Deset miliona evra iz evropskog fonda biće dodijeljeno privrednicima u BiH. Dio je to projekta “EU za biznis”, koji podržava razvoj konkurentne i inovativne domaće ekonomije radi podrške privatnom sektoru. Riječ je o četvorogodišnjem projektu vrijednom 16,1 miliona evra, rtrs.

Pozivi u novembru

Da bi dobili novac iz evropskog programa, preduzetnici bi trebalo da apliciraju na sedam poziva, koji će biti objavljeni u novembru i trajaće godinu dana. Oko 20 miliona KM bespovratne pomoći biće usmjereno u izvoz, turizam, preduzetništvo i poljoprivredu i ruralni razvoj. Grantovi od 50 do 200 hiljada evra biće dodijeljeni domaćim kompanijama, preduzetnicima i brzo-rastućim firmama.

To znači da će prijedlozi koji u sebi sadrže aktivnosti usmjerene prema kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju aktivnosti proizvoda, izgradnji kapaciteta radne snage ili odstranjivanja prepreka za rast i razvoj ciljnog sektora, dobiti najviše bodova i da će tako doprinijeti ostvarivanju ciljeva projekta,  istakao je Gligor Stojkov, projektni menadžer u GIZ.

Potrebna pomoć

Ovakvi uslovi zainteresovali su brojne privrednike. Firma Sim tehnik iz Kotor Varoša, koja zapošljava oko 300 radnika, bavi se mašinskom obradom metala i plastike, izvozno je orijentisana i stremi inovacijama.

Planiramo uvoditi nove tehnologije, nove mjerne uređaje, proširenje proizvodnje. Zaposlili smo 83 radnika prošle godine, 70 ove i u planu je i dalje. Tu bi nam dobro došla podrška od EU i od države, poručuje Nemanja Savić iz ove firme.

Plan zapošljavanja

U BiH su i ranije sprovedeni slični projekti. Agencija za razvoj preduzeća iz Banjaluke koristila je sredstva Međunarodne organizacije rada i realizovala projekat “Partnerstva za kvalitetna radna mjesta i zapošljavanje”. Uspostavljeno je partnerstvo sa opštinom Prnjavor, tamošnjom Osnovnom školom “Ivo Andrić” i izrađen je akcioni plan zapošljavanja.

Tokom projekta traje obuka za nezaposlene, koja obuhvata oko 250 lica i još oko 50 u industriji. Moramo se pohvaliti da je većina dobila posao u industrijskim preduzećima, naglasila je Јelena Prohaska iz Agencije za razvoj preduzeća Eda, Banjaluka.

Korisnici ranijih evropskih programa ukazuju na dugotrajne i komplikovane procedure apliciranja, ali ističu dobru saradnju i rezultate. Kolegama savjetuju da u procesu apliciranja budu precizni, ali i da sve finansijske tokove prikazuju transparentno i korektno.

Pročitajte još...   Brčko- Povećani podsticaji za poljoprivrednike

4 sektora

Projekat menadžer Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju Gligor Stojkov je istakao da u okviru projekta “EU for biznis” postoji fond od 10 miliona evra namijenjenih za bespovratnu pomoći preduzećima i partnerstvima u biznisu.

Predviđeno je pokrivanje četiri sektora – izvozni sektor i turizam koje pokriva GIZ, poljoprivreda i ruralni razvoj koji pokriva UNDP, te sektor preduzetništva koji pokriva ILO, naveo je Stojkov.

On je napomenuo da će tih 10 miliona evra biti raspoređeno putem poziva za dodjelu bespovratnih grantova, dodajući da će ukupno biti objavljeno sedam takvih poziva od novembra ove do novembra naredne godine.

To znači da će sva preduzeća i partnerstva trebati da apliciraju na te pozive i ocjenjivanjem kvaliteta njihovih prijedloga dijeliće se predviđena sredstva u okvirnim grantovima od 50.000 do 200.000 evra, kaže Stojkov.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

1 Comment

Comments are closed.