Dodjela podsticaja ratarima koji ne budu uplaćivali doprinose više neće biti moguća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dodjela podsticaja ratarima koji ne budu uplaćivali doprinose više neće biti moguća

Podsticaji u poljoprivredi

Poreska uprava RS i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluju na vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj da redovno uplaćuju doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje. U suprotnom neće moći ostvariti pravo na podsticaje, glassrpske.

Podsticaji u poljoprivredi

Svi moraju plaćati

Iz Poreske uprave navode da su prema Zakonu o doprinosima RS, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, obveznici doprinosa i nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj. Ovim zakonskim rješenjem je precizno definisan obračun osnovice za doprinose. Ističu da su nosioci komercijalnog gazdinstva dužni da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, dok su vlasnici nekomercijalnog gazdinstva u obavezi da plaćaju samo doprinose za zdravstveno osiguranje.

Za nekomercijalna gazdinstva osnovica doprinosa je 20 odsto prosječne bruto plate, a za komercijalna 30 odsto. Stope doprinosa, koje se obračunavaju na te osnovice, iznose 12 odsto za zdravstveno i 18,5 odsto za penzijsko osiguranje, kažu u Poreskoj upravi.

Drugi obračun za poljoprivrednike

Ističu da je obračunska stopa za poljoprivrednike koji su zaposleni ili penzioneri nešto drugačija.

Stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje za nosioce komercijalnih gazdinstava je dva odsto od plate ili penzije, a ista tolika je i stopa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Za vlasnike nekomercijalnih domaćinstava stopa je jedan odsto od plate ili penzije, precizirali su u Poreskoj upravi.

Mali broj uplaćuje doprinose

Dodaju da je naplata doprinosa od poljoprivrednika do sada bila na izuzetno niskom nivou. Od 42.569 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u 2016. godini doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje uplatilo je svega 8.147 poljoprivrednika, a lani njih 8.723.

Iako naplata doprinosa od poljoprivrednika ima trend rasta, to je i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Pozivamo obveznike da redovno izmiruju svoje obaveze koje su propisane Zakonom o doprinosima, rekli su u ovoj upravi.

Bez plaćanja doprinosa neće biti podsticaja

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je ukidanje podsticaja za one koji ne budu izvršavali svoje obaveze posljedica primjene pomenutog zakona.

Dodjela podsticaja ratarima koji ne budu uplaćivali doprinose više neće biti moguća. To nalaže primjena novog Zakona o doprinosima koji moramo sprovoditi. Zajedno sa Poreskom upravom apelujemo na sve registrovane poljoprivrednike da redovno izmiruju svoje obaveze. Procijenjeni iznos obaveza nosilaca poljoprivrednih gazdinstava po osnovu doprinosa za PIO na godišnjem nivou iznosi 10,93 miliona KM.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske