Slaba briga o malim i srednjim preduzećima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Slaba briga o malim i srednjim preduzećima

malim i srednjim preduzećima

Federacija BiH malo pažnje posvećuje malim i srednjim preduzećima, jedina finansijska injekcija koju dobiju mali poduzetnici je prilikom prvog zapošljavanja.

malim i srednjim preduzećima

Ovo su naveli revizori u izvještaju “Praćenje realizacije podrške malim i srednjim preduzećima”. Iz dostupnih analiza nije bilo moguće utvrditi na osnovu kojih pokazatelja se utvrđuju iznosi sredstava koja će se rasporediti po pojedinačnim projektima, kao ni kriteriji za izbor korisnika poticaja.

Preporuke nisu ispoštovane 

Dodaju da i njihove preporuke nisu u većem dijelu ispoštovane. Te da je od sedam preporuka koje su još 2013. godine date kako bi se podrška firmama unaprijedila za pet godina realizovana samo jedna. Ostalih šest čeka na realizaciju. Konstatovano je da Parlament FBiH i Vlada FBiH ne posvećuju dovoljnu pažnju razmatranju izvještaja revizije učinka, kako bi na osnovu nalaza revizije preduzeli odgovarajuće aktivnosti. Svojim zaključcima su dodatno obavezali institucije na realizaciju preporuka. Pomenuti izvještaj nije razmatran na sjednicama spomenutih organa zakonodavne i izvršne vlasti.

Ured za reviziju cijeni da nadležne institucije treba da preduzmu dodatne aktivnosti. Tako bi se realizirale date preporuke i osigurala efikasnija podrška ovom sektoru. Neophodno je posebnu pažnju posvetiti praćenju učinka poticaja datih za razvoj malog i srednjeg preduzetništva. Tako bi se u narednom periodu osigurali odgovarajući efekti od finansijskih sredstava koja se izdvajaju iz budžeta FBiH za ove namjene.

Efikasnija podrška

Analiza realizacije preporuka ukazala je da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva (FMRPO) treba da preduzmu dodatne aktivnosti. Tako bi se realizirale date preporuke i osigurala efikasnija podrška sektoru malog i srednjeg preduzetništva (MSP). Rezultati revizije pokazali su da je dodjela finansijskih poticaja MSP mogla biti efikasnija u svim fazama. Počev od planiranja, realizacije pa do nadzora i ocjene učinaka poticaja. Na osnovu raspoloživih informacija ne može potvrditi da su u proteklim godinama preduzete konkretne mjere na otklanjanju nedostataka u provođenju podrške. Praćenjem je utvrđeno da su u proteklom periodu povećana finansijska izdvajanja iz budžeta FBiH za tekuće transfere realizirane preko FMRPO. Prikupljeni podaci pokazali su da je za tekuće transfere u 2014. godini iz budžeta FBiH izdvojeno otprilike pet miliona KM. Dok je u 2017. godini izdvojeno cirka 20 miliona KM.

Pročitajte još...   Nacrt Programa poticaja za 2020. godinu u Federaciji BiH

Pročitajte još: Mala privreda, veliki novac

Uvidom u strukturu realiziranih transfera utvrđeno je da je najveći dio sredstava u 2017. godini (15,6 miliona) dodijeljen za transfer “Finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja”. Čiji primarni cilj nije usmjeren na poboljšanje uslova poslovanja subjekata MSP, nego je imao za cilj poticanje zapošljavanja u FBiH. S obzirom na to da FMRPO ne raspolaže zvaničnim podacima o broju subjekata MSP u 2017. godini, nije bilo moguće procijeniti da li je povećanje finansijske podrške uticalo na povećanje broja subjekata MSP.

Pročitajte još...   Mustafa Kurtović, ministar za lubenice u Tuzlanskom kantonu

Broj subjekata rastao

Posljednji zvanični podaci o broju subjekata MSP kojima raspolaže FMRPO za 2015. godinu pokazuju da je u proteklom periodu broj subjekata MSP neznatno rastao. U 2015. godini je bilo registrovano 20.966 subjekata MSP tj. 809 subjekta više u odnosu na 2012. godinu. Tada je bilo registrovano 20.157 subjekta MSP. Analizom dostupnih podataka o stanju MSP utvrđeno je da u proteklom periodu nije ostvareno značajnije poboljšanje uslova poslovanja.

Izvor: nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka