Golubarstvo, nije to samo hobi, to je ljubav | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Golubarstvo, nije to samo hobi, to je ljubav

Golubarstvom u Semberiji se bavi sve više mladih, jer kažu da im je to prilika da putuju i upoznaju zanimljive ljude i krajeve, srpskainfo.

Duga tradicija

Uzgoj golubova u ovom dijelu Republike Srpske ima dugu tradiciju. Oko 40 golubara i članova kluba „Poštar“ godišnje uzgoji od 600 do 1.000 pismonoša i visokoletača, ali i drugih vrsta ovih ptica.

Semberski golubari, koji se od aprila do septembra aktivno takmiče, ostvaruju i zapažene rezultate.

Predsjednik Udruženja golubara „Poštar” Bijeljina i predsjednik Saveza golubara RS Goran Mirković bio je prvak BiH pojedinačno i ekipno. Njegov golub na Svetskom prvenstvu mladih golubova ove godine u Beogradu osvojio je 22. mjesto, a ekipa sedmo.

Golubarstvo je izuzetno cijenjeno u svetu. U mnogim zemljama svijeta održavaju se takmičenja golubova, poput takmičenja konja ili pasa. Golubovi pismonoše su poznati po tome što su spasili Belgiju u Prvom svjetskom ratu, pa su najpopularniji u svijetu golubarstva. Pravi golubari kažu da se dobar golub ne može kupiti, nego da se dobija na poklon.

Unosan posao

Ističe i da se za najbolje golubove letače isplaćuju velike cifre.

Golub sa pedigreom zna da košta od 1.000 do 50.000 evra. Najskuplji golub je prodat u Turskoj za milion dolara, i to pola miliona u dolarima, a pola u zlatu, priča Mirković.

Pismonoše, aviani, tekire…

Borislav Simić iz Kojčinovca, kod Bijeljine, golubarstvom se bavi već 40 godina. Za to vrijeme odgajio je veliki broj golubova, uglavnom pismonoša, s kojima je osvojio mnoštvo priznanja. Od 2007. godine njegove ptice postižu odlične rezultate.

Pročitajte još...   Pašalić: Raste potražnja za ljekovitim biljem

Trenutno ima oko 140 golubova, srpskih visokoletača, aviana, tekira i drugih golubova sa pedigreom.

Nije to samo hobi, to je ljubav

Takmičenje u njemačkom Bambergu jedno je od najznačajnijih na kojem sam učestvovao. Tu bude oko 700 golubova. Lete po devet časova pa moraju biti veoma izdržljivi. Domaći uzgajivači golubova trke na kratke staze organizuju u svojoj zemlji, na srednje u saradnji sa Srbijom ili Hrvatskom, dok na maratonske duge trke idu u Češku, Slovačku i Njemačku, priča Simić.

Objašnjava da se put golubova prati prstenom, te da je neophodno dobro pripremiti ptice.

Golubovi moraju biti zdravi i vakcinisani. Hraniti se kvalitetno i dodavati im protein. Važna su i genetika i kondicija pa se stalno mora vježbati sa pticama. Nije to samo hobi, to je ljubav. Ovo je skup sport, koji traži kaveze, hranu, medicinsku brigu i najvažnije brigu i pažnju. 

Pomoć za nove golubare

U Republici Srpskoj prodaja golubova ne ide tako dobro. Borislav i Goran kažu da će svakome ko se želi baviti golubarstvom pomoći u  početku tako što će ga uputiti u tajne ovog sporta i pokloniti mu nekoliko svojih golubova. Ohrabruje da se poslednjih godina sve više budi interesovanje za golubarstvom i kod mladih, pa je tako ove godine registrovano desetak novih golubara u Bijeljini.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru