Budžet za agrar uvećan za 11 miliona | Agroportal.ba
Agro vijesti

Budžet za agrar uvećan za 11 miliona

Ove godine, budžet za agrar veći je za 11 miliona. Na koji način će ta sredstva biti raspoređena, biće poznato narednih dana. Očekuju se razgovori sa resornim ministrom. Poljoprivrednici već imaju spremne zahtjeve, za veće podsticaje i korekcije Pravilnika.

budžet za agrar

Proizvođači mlijeka neće tražiti velike promjene u Pravilniku o podsticajima. Zadovoljni su premijom od 30 f po litri mlijeka. Međutim, zahtijevati će da se poveća podsticaj za priplodne junice sa dosadašnjih 250 na 1000 maraka. Time će se, kažu, unaprijediti stočarska proizvodnja.

Farmeri treba da proizvode domaće junice kako ne bi smo išli da uvozimo i uvozimo bolest i škart iz drugih država. Ako mi budemo proizvodili priplodne junice u idućoj godini ćemo imati više grla. 

Ravnomjernija raspodjela
Uzgajivači svinja očekuju veće podsticaje po tovljenoj svinji kako bi se izjadnačili sa uzgajivačima u Federaciji i Brčkom.  Podsticaji u Federaciji i Distriktu su 60 i 70 maraka. Također će zahtjevati ravnomjerniju raspodjelu i ukidanje limita.

Nerealno je da jedna proizvodnja ima ograničenja, kao što je svinjogojstvo, tov bikova, a proizvodnja mlijeka i neka druga proizvodnja nema limite. Ako imamo mi, da se uvede i njima određeni limit ili da se ukine svim proizvođačima.

Nezadovoljni su voćari. Smetaju im proizvođači mlijeka za koje se nekoliko godina unazad izdvaja 60% agrarnog budžeta. Traže korekciju u raspodjeli i definisan budžet za voćarstvo.

Kada je u pitanju premija za proizvedeno i predato voće, i kapitalna ulaganja, to bi bilo negdje od osam do deset miliona. Za voćare to je sasvim dovoljno, izjavio je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Više sredstava za podsticaj proizvodnje

I povrtari očekuju više sredstava za podsticaj proizvodnje, ali i bolje uslove otkupa.

Nama trebaju isključivo linije za sortiranje i pakovanje povrća koje bi bile na punktovima – Janja, Crnjelovo i Trnjaci. Tako da bi smo zatvorili cijelo područje u smislu otkupa i organizovanja otkupa povrća, dodao je potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Jovičević.

Pročitajte još: Isplaćeni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju

Sve grane proizvodnje imaće jednake uslove, povlaštenih neće biti, a podsticaji mogu biti samo veći nego prošle godine , poručuju iz resornog ministarstva.

Naglasak u ovoj godini biće na transparentnosti korištenja sredstava i na nivelisanju nivoa podrške po granama proizvodnje sa naglaskom na povećanje sredstava za razvojne mjere podrške kao što su kapitalne investicije, kaže savjetnica ministra poljoprivrede Gordana Rokvić.

Nikakvih drastičnih promjena neće biti u novom Pravilniku u odnosu na agrarnu politiku koju ministarstvo provodi posljednjih godina. Raspodjelu sredstava dogovoriće sa poljoprivrednicima.

Pročitajte još...   Budžet za ratare u RS povećan sa 60 na 71 milion KM

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka