Stigla pitka voda u Lopare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Stigla pitka voda u Lopare

lopare

Izgradnjom tri nove bušotine problem vodosnabdijevanja u opštini Lopare je trajno riješen. Za novo izvorište, u selu Veselinovac, u lokalnom budžetu izdvojeno je 100.000 KM.

lopare

Stanovnici ove majevičke opštine s nestrpljenjem su dočekali završetak radova koji su im omogućili redovne i kvalitetne isporuke pitke vode.

Ove godine će se graditi još tri bunara u loparskom selu Jablanica i po jedan u Priboju i Koraju. To će omogućiti redovno i kvalitetno vodosnabdijevanje svih majevičkih sela.

Tri nove bušotine u Veselinovcu kapaciteta su 400 metara kubnih u 24 sata, odnosno 7 litara u sekundi.

Imajući u vidu da je kapacitet sadašnjeg bazena 380 kubika, procjene stručnjaka su da će vode biti dovoljno, kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Za izgradnju bušotina, ugradnju i povezivanje izdvojili smo 100.000 KM. Imali smo problem i sa strujom pa smo zahtjev za uvođenje trofazne struje Elektrodistribuciji platili oko 2.000 KM. Ovaj projekat za našu lokalnu zajednicu je od kapitalnog značaja.

lopare

On podsjeća da je veliki problem potrošačima na ovom području bilo to što se prilikom obilnijih padavina i nevremena voda zamuti pa nije bila ispravna za piće.

Obezbijedili smo 40.000 KM za taložnik otpadnih voda. Imamo hemijski i bakteriološki ispravnu vodu.

Još bunara

Dodaje i da će se iduće godine graditi još tri bunara u loparskom selu Jablanica što će omogućiti redovno i kvalitetno vodosnabdijevanje ovog i desetak susjednih sela, te bušotine u Priboju i Koraju.

Pročitajte još...   Razvojna banka počela finansirati poljoprivrednike, kamata smanjena na 2,5 %

Mjesni vodovodi, u dužini od 31 kilometra, bazeni i vodozahvati koji su oštećeni u poplavama i klizištima, su većim dijelom sanirani.

Za ove namjene obezbjeđena su kreditna sredstva iz Programa hitnog oporavka od poplava.

U lokalnoj upravi planiraju da grade i rezervoar većeg kapaciteta i filtersko postrojenje, za što je potrebno oko pola miliona maraka.

Vodosnabdijevanje korisnika u Loparama obavlja JP „EkoKom“, preduzeće koje je već pet godina u stečaju.

Za oko 3.500 stanovnika, pravnih i fizičkih lica mjesečno se isporuči oko 20.000 kubika. Kubik košta 0,73 feninga plus PDV, što je u odnosu na druge gradove i opštine znatno niže. Isključujući zastarjele dugove i naplativost usluga u posljednje dvije godine je zadovoljavajuća.

Investicije u vodosnabdijevanju raduju Loparčane koji su  godinama vodu za kuvanje i piće donosili sa obližnjih izvora ili je kupovali.

Trpili su nam kućanski aparati, kvarile su se veš mašine i bojleri. Ovdašnju vodu smo koristili kao tehničku, a za piće kupovali. Nije to mala stavka u kućnom budžetu. Važno je da imamo dovoljno vode ali i da je ona ispravna za piće – kaže Gordana Rikić.

Pola miliona za asfalt

Lokalna putna mreža na teritoriji Lopara iznosi 500 kilometara, od čega je do sada asfaltirano oko 250 kilometara.

Pročitajte još...   Porodica Mitrović iz Lopara selo ne bi mijenjala za grad: Duškini sirevi osvojili i dijasporu

U ovoj godini asfaltirano je 10 kilometara lokalnih puteva, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 400.000 KM.

Ambiciozne planove imaju i za ovu godinu, a za infrastrukturne projekte iz budžeta će biti izdvojeno oko pola miliona maraka.

Izvor: SrpskaInfo.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz