Cijena soje dostigla istorijski rekord | Agroportal.ba
Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord

Cijena soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu ponedeljak, 17. maja, je porasla na istorijsku nivo od 86 dinara (1,2 KM) za kilogram. Ali iako je bilo tražnje vlasnici nisu željeli da je prodaju. Pošto je prije nekoliko već koštala 85,50 dinara po kilogramu i u odnosu na maj 2020. godine bila skuplja za više od 100%.

cijena soje

Foto: Ilustracija

Špekulanti i fondovi diktiraju cijenu

Direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” Sunčica Savović rekla je za Betu da je nagli rast cijene soje posljedica uključenja finansijskih fondova i špekulanata u trgovinu tom uljaricom.

Cijena soje pada i raste iz tehničkih razloga zbog uključenja špekulanata i finansijskih fondova u trgovinu tom uljaricom na Čikaškoj berzi. Špekulanti i finansijski fondovi se pojavljuju na berzu i kao kupci i kao prodavci. Pa zavisno od toga cijena raste ili pada. Zbog toga i ne postoji stabilan trend rasta cijene soje, rekla je Savović.

Dodala je da cijena soje raste od aprila prošle godine, ali sada intenzivnije jer su i zalihe iz prošlogodišnjeg roda manje.

Pročitajte još...   Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio uvoz iz Turske
Cijene variraju

Kolebljivost cijene najbolje ilustruje podatak da je cijena soje iz prošlogodišnjeg roda od početka marta do maja porasla oko 15% a novog roda 16%. Dok je sojino ulje u istom periodu poskupelo 35%.

Savović je rekla da se, prema majskom izvještaju američkog Ministarstva poljoprivrede za 2021./2022. godinu zbog smanjenja suše u Americi i Brazilu prognozira prinos soje u svijetu veći za 20 miliona tona, što će umiriti cijenu.

Srbija, prema njenim riječima, ima trenutno na zalihama još 158.000 tona soje. A od septembra prošle godine do aprila ove izvezeno je oko 142.000 tona. Što je manje za oko 27.000 tona u odnosu na isti period 2019. i 2020. godine.

Novi igrači na tržištu

Ulazak finansijskih fondova u trgovinu poljoprivrednim proizvodima objašnjava se posljedicom pandemije virusa korona i smanjenih mogućnosti za ulaganja novca u druge vrste investicija. Kao i rastom cijena žitarica i uljarica zbog veće tražnje i obezbijedjenja prehrambene sigurnosti stanovništva tokom trajanja takvih vrsta infekcija. A time i veće mogućnosti za zaradu fondova.

Pročitajte još...   Izvoz mliječnih proizvoda povećan za 12, uvoz smanjen za 13 odsto
Berzansko poslovanje

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić rekao je da su kupci juče na berzi tražili soju. Ali da prodavci nisu bili voljni da je prodaju jer očekuju dalji rast cijene.

Cijene soje na Čikaškoj berzi su u padu. Ali domaći vlasnici soje očekuju da će i dalje rasti zbog činjenice da je u žetvi prošle godine koštala 42-43 dinara po kilogramu. Te su oni koji su je odmah prodali izgubili polovinu prihoda, rekao je Janjić.

On je rekao da je sredinom prošle nedelje kukuruz na Produktnoj berzi koštao 27,30 dinara (oko 0,50 KM) što je rekord posle 2012. godine.

Izvor: eKapija

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode