Cijena žitarica 07.11. – 11.11.2022. | Agroportal.ba
Pijačni barometar

Cijena žitarica 07.11. – 11.11.2022.

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj “Produktnoj berzi” obilježio je proteklu nedelju. Razlog, prije  svega, vidimo u smanjenoj aktivnosti učesnika na domaćem robno-berzanskom tržištu uslijed cjenovnog spreda između kupaca i prodavaca. Do četvrtka, učesnici su bili oprezni u trgovanju, zbog izvještaja USDA koji je objavljen sredinom protekle nedelje. Statistički je zabilježen pad cijena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet je iznosio 1.387,30 tona robe (-84,67%), čija je finansijska vrijednost iznosila 68.684.194,00 dinara (-77,61%).
cijena

Foto: Produktna berza Novi Sad

Kukuruz
Za razliku od prethodne nedelje, gdje je kukuruz uzeo apsolutni količinski primat u trgovanju, ove nedelje je zabilježena smanjena aktivnost izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori tokom nedelje, na paritetu FCA (fco-utovareno), zaključeni su po cijeni od 27,00 din/kg bez PDV-a. Ovo ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cijenu. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, cijena kukuruza je niža za 0,67%. Bez obzira na statistički pad cijene, na kraju nedelje, možemo konstatovati da je cjenovni nivo kukuruza bio bez većih oscilacija.
Soja 
Najveće cjenovne oscilacije, bile su prisutne na tržištu soje. Početkom nedelje, kupoprodajni ugovori su realizovani na cjenovnom nivou od 74,00 din/kg bez PDV-a, što je dovelo do silaznog trenda ove uljarice. Nakon izvještaja USDA, cijene u Čikagu su bile podržane uslijed rastućih strahovanja oko vremenskih prilika u Južnoj Americi. Još jedan od faktora koji je imao uticaja, jeste, rod soje u Brazilu koji je procenjen na 134 miliona tona, u poređenju sa prošlomjesečnom procjenom od 139 miliona tona i decembarskom procjenom od 144 miliona tona. Argentinska proizvodnja sojinog zrna se očekuje da bude snižena.
Sam kraj nedelje, na organizovanom robno-berzanskom tržištu donosi intenzivniju tražnju i zaključenje ugovora po cijeni od 74,70 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta za promptnu isporuku. Ponderisana cijena iznosi 74,55 din/kg bez PDV-a, što je blagi pad 0,23%. Tokom januara, uvoz ove uljarice je iznosio 5.929 tona, dok je izvezeno svega 120 tona jer cijene na FOB-u nisu prihvatljive kod nas. Smanjena ponuda i potražnja od strane domaćih prerađivača i trgovaca u prethodnom periodu, zadržala je visok cjenovni nivo ove uljarice na domaćem tržištu.
Pšenica 
Na tržištu pšenice, bez bitnijih promjena na strani tražnje. Pasivnost je i dalje prisutna. Prometovano je svega 150 tona, na cjenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV-a, što predstavlja ponderisanu cijenu protekle nedelje. U odnosu na prethodni uspoređujući podatak, ova žitarica je pojeftinila za 1,27%. Trgovalo se kvalitetnijom pšenicom sa minimum 12,5% proteina sa klauzulom „gratis lager“ do 19. marta. Na domaćem tržištu, izvozna aktivnost je smanjena, što se odrazilo na nedeljni promet. Osim kod nas, tražnja u Ukrajini je bila slabija sa ograničenom ponudom na tom tržištu.
Đubrivo 
Cijene đubriva su u padu. Ruska UREA, pakovanje 500/1, prometovana je po cijeni od 96,42 din/kg bez PDV-a. Ruski AN, 900/1, na paritetu CPT (fco-isporučeno), prometovan je u cjenovnom rasponu od 83,48 do 84,07 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cijene.
Produktna berza Novi Sad
+381 21 442 935
office@proberza.co.rs
www.proberza.co.rs
0Shares
Slične objave
Pijačni barometar

Slaba ponuda i potražnja soje

Pijačni barometar

Kukuruz i dalje dominira na berzi