Mineralno đubrivo iz Srbije spas za prinose u Srpskoj
Agro vijesti

Mineralno đubrivo iz Srbije spas za prinose u Srpskoj

Dok cijene mineralnog đubriva ruše rekorde u Srpskoj, ratari se nadaju da će na sjednici Vlade RS i Vlade Srbije, koja je dogovorena za 15. februar, biti dogovorena nabavka za domaće poljoprivrednike po povoljnijim cijenama.

Naime, Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, nedavno je raz-govarao sa resornim ministrom Srbije Branislavom Nedimovićem o nabavci mineralnih đubriva za Srpsku te naveo da će na zajedničkoj sjednici dvije vlade biti riječi o daljoj saradnji.

Saradnja dva ministarstva je odlična i biće nastavljena. Razgovarali smo o saradnji i podršci, prije svega kod nabavke mineralnih đubriva za proizvođače u Srpskoj, jer imamo problem sa visokim cijenama.

rekao je tada Pašalić. Poljoprivrednici u Srpskoj uzdaju se u to da će za nekoliko dana doći do dogovora te da će im se pomoći pri nabavci mineralnog đubriva u vidu nižih cijena.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da ne sumnjaju da će Vlada Srbije, kao i mnogo puta do sada, imati razumijevanja za naše ratare.

Odnosno da ćemo uspjeti dobiti đubrivo iz Srbije po cijenama koje dobiju i poljoprivrednici iz Srbije, a to je nešto povoljnije nego što je trenutno na tržištu.

ističe Marinković.

Pročitajte još...   Dane Malešević, pčelarstvo kao bijeg od politike

Dodaje da će u narednom periodu dati i neke prijedloge Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da dodatno na neki način, kroz olakšice još pojeftini mineralno đubrivo.

A sve s ciljem da bi poljoprivrednici uspjeli blagovremeno i sa optimalnim količinama da primijene đubrivo, jer ukoliko to ne urade, imaće smanjene prinose.

kazao je Marinković.

Ističe da poljoprivrednici sa optimizmom gledaju na dogovoren sastanak dvije vlade i, kako kaže, s pravom očekuju konkretne rezultate. Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja po-ljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da se nadaju da će se na ovaj način ublažiti previsoke cijene te da će dogovor između dva ministarstva biti u korist poljoprivrednika.

Mi za desetak dana treba da idemo sa prihranom pše-nice i nadamo se da će uspjeti nešto da se uradi u korist ratara, odnosno da se spuste cijene mineralnog đubriva.

kazao je Bakajlić i dodao da su nadležni do sada već trebali da završe taj dio posla tako da poljoprivrednici znaju šta im je činiti.

Da li da kupujemo po ovako visokim cijenama ili da se snalazimo na neki drugi način.

pojasnio je Bakajlić.

Pročitajte još...   Informacije za korisnike podsticajnih mjera

Ističe da, ukoliko cijene ostanu na ovako visokom nivou, poljoprivrednici neće biti u mogućnosti da urade prihranu pšenice te se onda mogu očekivati vrlo nisi prinosi.

Svjedoci smo da je pšenica na berzama u stalnom po-rastu.

pojasnio je Bakajlić.

Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita na Poljoprivrednom institutu RS, pojašnjava da ratarima predstoji teška godina te da se ne mogu očekivati značajni prinosi ukoliko zbog previsoke cijene mineralnog đubriva izostane prihrana.

Ukoliko izostane prihrana, onda je potrebno žitarice zaštititi od korova.

kazao je Mandić , ističući da se nada da će poljoprivrednici pronaći neko rješenje da barem minimalno prihrane pšenicu mineralnim đubrivima.

U tako skupoj proizvodnji realno je očekivati da ćemo imati manje prinose.

pojasnio je Mandić.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji