BH proizvođači mlijeka u radnoj posjeti Sloveniji | Agroportal.ba
Agro vijesti

BH proizvođači mlijeka u radnoj posjeti Sloveniji

Bosanskohercegovački proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda učestvovali su u radnoj posjeti Sloveniji, gdje su posjetili nekoliko farmi i proizvodnih pogona. Cilj posjete je bio saznati više o novim praksama te razmijeniti iskustva sa kolegama iz Slovenije.

Razmjena iskustva

Proizvođači su u okviru posjete imali priliku saznati više o mogućnostima podizanja profitabilnosti proizvodnje sirovog mlijeka. Takođe, razmijenili su prakse o povećanju profitabilnosti proizvodnje mlijeka na vlastitim farmama.

Još jedna od tema posjete je bilo i pitanje osiguranja higijenskih standarda u proizvodnji, koji otvaraju vrata izvozu i standardizaciji. Posjetili su farme „Levart“ i „Roskar“, a zatim i sajam ‘Agra’.

Pročitajte još...   Informatičar Nenad Božić pravi najbolju rakiju i vino a čuva ih u kraljevom i Titovom buretu

Turistički potencijali

BH proizvođači su saznali više i o turističkom potencijalu poljoprivrede, te o iskorištavanju fondova Evropske unije. Riječ je o izazovima koji tek predstoje, a ova posjeta im je omogućila da uspostave dobru saradnju, preuzmu inovativna rješenja te obogate vlastitu ponudu u proizvodnji i preradi u Bosni i Hercegovini, dodaju iz USAID/Sweden FARMA II Projekta koji je podržao organizaciju studijske posjete.

Ova posjeta je okupila proizvođače sa područja Gradiške i predstavlja nastavak rada na organizaciji studijskih posjeta kojim se daje doprinos i podrška lokalnim zajednicama – kako bi se lakše uključili i prepoznali izazove pred otvaranjem tržišta Evropske unije za širu listi mliječnih prerađevina iz naše zemlje.

Pročitajte još...   Rekordna proizvodnja mlijeka u Sarajevsko-romanijskoj regiji

Poražavajuća statistika BiH

Prema posljednjim zvaničnim podacima, naša zemlja uvozi jedanaest puta više sira nego što ga izvozi, a naročito je nevjerovatan podatak da smo prošle godine uvezli i više od sedam miliona konvertibilnih maraka mladog sira.

Posjete ove vrste otvaraju nove šanse za sirare iz BiH kako bi uvođenjem novih tehnologija osigurali bolju poziciju, kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.