Petak , 29 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / BH proizvođači mlijeka u radnoj posjeti Sloveniji

BH proizvođači mlijeka u radnoj posjeti Sloveniji

Bosanskohercegovački proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda učestvovali su u radnoj posjeti Sloveniji, gdje su posjetili nekoliko farmi i proizvodnih pogona. Cilj posjete je bio saznati više o novim praksama te razmijeniti iskustva sa kolegama iz Slovenije.

Razmjena iskustva

Proizvođači su u okviru posjete imali priliku saznati više o mogućnostima podizanja profitabilnosti proizvodnje sirovog mlijeka. Takođe, razmijenili su prakse o povećanju profitabilnosti proizvodnje mlijeka na vlastitim farmama.

Još jedna od tema posjete je bilo i pitanje osiguranja higijenskih standarda u proizvodnji, koji otvaraju vrata izvozu i standardizaciji. Posjetili su farme „Levart“ i „Roskar“, a zatim i sajam ‘Agra’.

Turistički potencijali

BH proizvođači su saznali više i o turističkom potencijalu poljoprivrede, te o iskorištavanju fondova Evropske unije. Riječ je o izazovima koji tek predstoje, a ova posjeta im je omogućila da uspostave dobru saradnju, preuzmu inovativna rješenja te obogate vlastitu ponudu u proizvodnji i preradi u Bosni i Hercegovini, dodaju iz USAID/Sweden FARMA II Projekta koji je podržao organizaciju studijske posjete.

Ova posjeta je okupila proizvođače sa područja Gradiške i predstavlja nastavak rada na organizaciji studijskih posjeta kojim se daje doprinos i podrška lokalnim zajednicama – kako bi se lakše uključili i prepoznali izazove pred otvaranjem tržišta Evropske unije za širu listi mliječnih prerađevina iz naše zemlje.

Poražavajuća statistika BiH

Prema posljednjim zvaničnim podacima, naša zemlja uvozi jedanaest puta više sira nego što ga izvozi, a naročito je nevjerovatan podatak da smo prošle godine uvezli i više od sedam miliona konvertibilnih maraka mladog sira.

Posjete ove vrste otvaraju nove šanse za sirare iz BiH kako bi uvođenjem novih tehnologija osigurali bolju poziciju, kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Snabdijevanje BH tržišta piletinom stabilno, COVID-19 pandemija nije ugrozila proizvodnju

Prije neke dvije ili tri sedmice, najvažnije vijesti, pored onih o COVID-19 pandemiji i širenju …