Rakija iz Lopara nagrađena na sajmu u Osečini | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Rakija iz Lopara nagrađena na sajmu u Osečini

Iako je otvorena tek prošle godine, destilerija “Epoha” iz Bobetinog Brda kod Lopara već se uspjela pozicionirati na zahtjevnom tržištu alkoholnih pića. Njihova šljivovica našla je svoj put i do Austrije, odnosno kabineta gradonačelnika Salcburga, glassrpske.

Foto: Facebook

Nagrade i priznanja

Da se nalaze na pravom putu potvrđuju i nagrade koje je ovo preduzeće nedavno dobilo za šljivovicu, viljamovku, kajsijevaču i travaricu na Međunarodnom sajmu šljiva u Osečini kod Valjeva.

Prema riječima vlasnika ove destilerije Bojana Džuvelekovića, iako se radi o “mladim” rakijama, njihov kvalitet je prepoznat i nagrađen na gotovo svim sajmovima na kojima su se do sada pojavljivali.

Kapacitet destilerije je oko 40.000 litara godišnje i očekujem da tek krajem ove godine krenemo sa masovnijom prodajom naših rakija, kako na domaćem tržištu, tako i na inostranom, jer smo već uspjeli dogovoriti prodaju određenih količina u Švajcarsku i SAD, istakao je Džuveleković

Dodao je da se njegova šljivovica našla i u rukama austrijskog gradonačelnika, koju mu je u znak pažnje odnijela delegacija Lopara.

Foto: Facebook

Tradicionalna receptura

Kako je pojasnio, ono što njegove rakije razlikuje od ostalih jeste činjenica da se one prave po tradicionalnoj recepturi koja se na ovim prostorima primjenjuje već vijekovima. Posebno je interesantna šljivovica koja se pravi od “požegače”, sve rjeđe sorte šljive.

U Republici Srpskoj se sve manje uzgaja ova sorta šljiva i ona je praktično zaboravljena. Mogu slobodno reći i izumrla. Srećom, na području Majevice još uvijek ima ljudi koji se bave njenom proizvodnjom i mi sve te količine otkupimo za naše potrebe, rekao je Džuveleković, dodajući kako poseban ukus njegovim rakijama daju i burad pravljena od starog hrasta iz srca Šumadije, u kojima rakije odleže prije punjenja.

Foto: Facebook

Kada su u pitanju planovi, ovaj vrijedni preduzetnik planira podizanje i vlastitih zasada voća, kojima bi obezbijedio nesmetanu proizvodnju i u narednom periodu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Transparentan i pravičan Pravilnik o podsticajima

Agro vijesti

Počela berba malina, stari problem otkupna cijena (VIDEO)