Cijene mesa na farmama jeftine dok su u marketima preskupe
Agro vijesti

Cijene mesa na farmama jeftine dok su u marketima preskupe

Cijene mesa, svinjskog i junećeg, na policama u marketima, prodavnicama i mesnicima širom Srpske izuzetno su visoke. Dok su cijene žive stoke ispod praga rentabilnosti, saglasni su poljoprivredni proizvođači.

cijene mesa

Foto: ilustracija

Veliki gubitci prate skok cijena

Oni ističu da uzgajivači bilježe ogromne gubitke, dok mesari najavljuju da bi moglo doći do dodatnog skoka cijena.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, kazao je da je cijena žive stoke koja se otkupljuje na domaćem terenu jako niska, dok je ona po marketima i mesnicama visoka.

Ne vidim razlog visokih cijena mesa kad je kod uzgajivača skoro pa ista cijena, tako da najveći profit ubiraju klaničari, dok uzgajivači bilježe ogromne gubitke i nerentabilnost u proizvodnji, kazao je Maljčić za “Nezavisne novine“.

Farmeri gase proizvodnju

Kako je rekao, zbog jako niskih cijena žive stoke mnogi farmeri su odustali od proizvodnje pa, kako ističe, to će se sigurno u narednoj godini odraziti na veliko poskupljenje.

Cijene tovne svinje se sada kreću od 2,70 do 2,90 KM po kilogramu, a u maloprodaji od 7,80 do devet KM po kilogramu, što nije srazmjerno, ističe Maljčić.

Nedostatak hrane

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS i poljoprivredni proizvođač iz Mašića, kod Gradiške, rekao je da će stočari biti prinuđeni da smanje broj grla jer nemaju čime da ih prehrane.

Cijena junadi iznosi malo iznad četiri KM po kilogramu žive vage, dok je u mesnicima i marketima i do 15 KM, tako da je sigurno došlo vrijeme da poskupi i kod samih uzgajivača jer žito dostiže rekordne cijene, kazao je Banjac.

Suša poremetila računicu

Ističe da se stočni fond uništava svake godine, ali, kako kaže, ove godine suša je pomrsila sve računice.

Poljoprivrednici kažu da hrane za stoku nema, a sve je skuplja za nabavku. Tako da se farmerima ne isplati ništa hraniti i toviti, kazao je Banjac.

Cijene mesa rastu

Da cijene mesa u prodavnicama polako rastu u zemljama okruženja, dok cijena žive stoke nikako da poraste, što zabrinjava poljoprivrednike, smatra i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Do porasta cijene mesa došlo je zbog poskupljenja komponenti za stočnu hranu, žitarica i uljarica, kako kod nas, tako i na svjetskom tržištu, tako da su i farmeri u zemljama okruženja, odakle mi uvozimo meso, isto tako suočeni sa porastom cijene. Međutim, država ih dodatno subvencioniše, što neminovno dovodi i do poskupljenja mesa na našem tržištu, rekao je Marinković.

Uvoz nesmetano funkcioniše

Kako je rekao, kontinuitet uvoza nesmetano funkcioniše i sigurno je jedina mjera koja omogućava opstanak domaćih klaničara – zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Pročitajte još...   U Bijeljini predstavljen projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima

Marinković je podsjetio da ima i domaćih čestitih klaničara koji zaista poštuju domaće farmere i kupuju domaće svinje i junad te prodaju meso na tržištu, ali pojedini kad kupe njihovo jeftino meso prodaju po većoj cijeni i time im raste dobit.

Mi, nažalost, ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje, rekao je Marinković.

Mesari najavljuju dizanje cijena

Lazo Šešić, dugogodišnji mesar iz Banjaluke, kazao je da mesnice u Srpskoj uveliko razmišljaju da podignu cijenu mesa za minimalno pola KM po kilogramu.

Cijene junetine iznose od 11 do 14 KM zavisno od vrste mesa, dok svinjetina košta od 7,5 do devet KM po kilogramu, kazao je Šešić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?