Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)
Agro vijesti

Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)

Cijena kupusa bez kojeg je nezamisliva zimnica, četiri do pet puta je veća od prošlogodišnje. Manja ponuda zbog suše, a veća potražnja, uzrok je poskupljenja ovog povrća. Nekada se vrećica mogla kupiti za tri do četiri marke, prošle godine u Semberiji i za dvije, a sada vreća od 10 kilograma košta od 10 do 12 maraka.

cijena kupusa

Foto: ilustracija

Povrtari su ove godine zasadili manje kupusa, a 30 do 50 odsto roda je obrala suša, pa je cijena petostruko veća, počev od ranog koji je prošle godine zaoravan, do jesenjeg koji u maloprodaji košta marku i po do dvije po kilogramu.
Nije normalno da vreća kupusa košta jednu marku, ali nije ni realno da bude 10 maraka, ističe Dragan Stajić, povrtar iz Velike Obarske.
Rade Јovičević, potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske ističe da onaj ko je planirao ove godine da proizvede 10 tona kupusa, proizveo je tri tone.
Niko se ne može pohvaliti da je zaradio pretjerano na kupusu iako je ogromna cijena jer planirane količine nisu ispunjene, kaže Јovičević.
I prerađivači su udvostručili ugovorenu otkupnu cijenu od 20 feninga. Oni koji su ugovorili proizvodnju računaju na veće subvencije resornog ministarstva.
Pročitajte još...   USAID najavio novu podršku za Grad Bijeljina

Na pijacama, koje su u ovo doba godine bile zatrpane kupusom, skromna je ponuda, pa je na cijeni i kupus lošijeg kvaliteta.

Kupus varaždinac se plaća 8 do 10 maraka po vreći, a kupus “glumac” polubijeli košta od 70 do 80 feninga po kilogramu. Ističe prodavac iz Banjaluke Siniša Marjanović.
Kupci se, uglavnom, žale na cijenu, ali kiseljenje kupusa im se više isplati nego da ga kupuju na komad u marketima. Zbog nedostatka kupusa u problemu su i prerađivači kojima je teško da se uklope u tržišnu cijenu. Spremni su da plate i više od ugovorenog, ali nema robe, pa će biti prinuđeni da uvoze sirovinu.
Cijena glavice kiselog kupusa već je porasla sa 1,7 na 2,10 KM.
Izvor: RTRS
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?