Crvena roga, semberski poljoprivrednici predali 400 tona | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Crvena roga, semberski poljoprivrednici predali 400 tona

Prehrambenoj industriji “Sava” su 43 semberska poljoprivrednika predala oko 400 tona, odnosno najveći dio proizvedene količine crvene roge, rtrs.

Međunarodni projekat

Ovi poljoprivredni proizvođači su se uključili u projekat čiji cilj je smanjenje nezaposlenosti i jačanje domaće proizvodnje u okviru lokalnog partnerstva.

Projekat su finansirali EU i grad Bijeljina uz podršku Centara civilnih inicijativa /CCI/. Te bijeljinskog Zavoda za zapošljavanje, Prehrambene industrije “Sava Semberija” i Ustanove za obrazovanje odraslih “Dositej”.

Pročitajte još...   Ništa od prodaje "Šećerane", Turci nisu uplatili novac!

Svih 43 poljoprivrednika su prošli tehnološki nivo spremnosti da proizvode papriku. Koristili najbolje sirovine, imali obezbijeđen plasman na tržištu.

Ostvarili su pristojnu zaradu koja će im omogućiti da se registruju kao komercijalno gazdinstvo. Ostvare status zaposlenog lica, te da imaju osiguranje. A u novoj sezoni ponovo pokrenu ciklus proizvodnje, kažu u CCI.

Crvena roga deficitna

Iz CCI podsjećaju da je crvena roga deficitarna na domaćem tržištu. Te da je ukupna proizvodnja realizovana uz stručnu pomoć agronoma. Poljoprivrednici su prošli proces obuke i dobili repromaterijal.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 03.04.2018. godine

U toku su aktivnosti na preregistraciji poljoprivrednih gazdinstava. Do sada su ovaj posao završila 23 korisnika, a njih 15 je iskazalo zainteresovanost za preregistraciju

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju