Petak , Novembar 22 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro oglasi / Crvena roga, semberski poljoprivrednici predali 400 tona

Crvena roga, semberski poljoprivrednici predali 400 tona

Prehrambenoj industriji “Sava” su 43 semberska poljoprivrednika predala oko 400 tona, odnosno najveći dio proizvedene količine crvene roge, rtrs.

Međunarodni projekat

Ovi poljoprivredni proizvođači su se uključili u projekat čiji cilj je smanjenje nezaposlenosti i jačanje domaće proizvodnje u okviru lokalnog partnerstva.

Projekat su finansirali EU i grad Bijeljina uz podršku Centara civilnih inicijativa /CCI/. Te bijeljinskog Zavoda za zapošljavanje, Prehrambene industrije “Sava Semberija” i Ustanove za obrazovanje odraslih “Dositej”.

Svih 43 poljoprivrednika su prošli tehnološki nivo spremnosti da proizvode papriku. Koristili najbolje sirovine, imali obezbijeđen plasman na tržištu.

Ostvarili su pristojnu zaradu koja će im omogućiti da se registruju kao komercijalno gazdinstvo. Ostvare status zaposlenog lica, te da imaju osiguranje. A u novoj sezoni ponovo pokrenu ciklus proizvodnje, kažu u CCI.

Crvena roga deficitna

Iz CCI podsjećaju da je crvena roga deficitarna na domaćem tržištu. Te da je ukupna proizvodnja realizovana uz stručnu pomoć agronoma. Poljoprivrednici su prošli proces obuke i dobili repromaterijal.

U toku su aktivnosti na preregistraciji poljoprivrednih gazdinstava. Do sada su ovaj posao završila 23 korisnika, a njih 15 je iskazalo zainteresovanost za preregistraciju

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

pijačni barometar

Pijačni barometar Bijeljina 22.10.2019

Pijačni barometar za ovu sedmicu sa stočne pijace u Bijeljini, možete pogledati ispod. Mala promjena …