Nedjelja , August 18 2019
Početak / Agro vijesti / Čuveni banjalučki trapist otišao za Švedsku

Čuveni banjalučki trapist otišao za Švedsku

Prva pošiljka originalnog sira trapista isporučena je prije nekoliko dana za Švedsku. Iz Zemljoradničke zadruge “Livač”, koju je osnovao “Caritas” Banjalučke biskupije i koja je licencirana za proizvodnju ovog nadaleko čuvenog banjalučkog proizvoda, zadovoljni su da je počeo izvoz u Švedsku.

Draženko Budimir, direktor Zadruge “Livač”, kaže  da je proizvodnja trapista pokrenuta 1882. godine u samostanu Marija Zvijezda.

Ujutro se mlijeko prima zatvorenim sistemom. Potom se mlijeko prebacuje u siranu i dodaju se francuske kulture. Formira se gruš. Sir odlazi u kadu, presa se, potom stavlja u kalupe. Odstoji nekoliko sati. Dan kasnije se stavlja u salamuru. Nakon toga, tri mjeseca u zrioni. Okreće se svakog dana ručno i čisti da ne bi došlo do pojave plijesni.

Naziv i porijeklo sira potječu iz francuskog samostana. Proizvodnja se poslije proširila po ostalim trapističkim samostanima širom Evrope. Redovnici trapisti, podsjeća Budimir, pokrenuli su krajem 19. stoljeća proizvodnju piva i sira, osnovali prvu ortopediju, izgradili prvu hidrocentralu.

“Livač” dnevno proizvede sto kilograma sira. Nekad rade i duple ture pa izađu na dvije tone sira mjesečno. Za to je potrebno 20.000 litara mlijeka. Za krajnju fazu, za jedan kilogram sira trapista potrebno je deset litara punomasnog, neobranog mlijeka.

Otac Ignacije i brat Luka

U banjalučki samostan 1882. godine došao je otac Ignacije iz francuskog samostana Notre-Dame de Port-du-Salut. – On je pola godine brata Luku podučavao pravljenju sira. Najprije su sir pravili samo za potrebe samostana. Poslije su proizvodnju povećali pa su sir prodavali i na tržištu Ugarske i Austrije, gdje je svakodnevno otpreman poštanskim kolima.

Izvor: Avaz.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Sve veći broj ekoloških katastrofa u BiH

Velika mrlja na Vrbasu, kancerogeno ulje usred Banjaluke, deponija medicinskog otpada u blizini Mrkonjić-Grada, plutajući …