Dašnica bogatija za 300 kilograma šarana | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dašnica bogatija za 300 kilograma šarana

Sportsko ribolovno društvo „Riba“ poribilo je kanal Dašnica i vještačko jezero nadomak Bijeljine sa 300 kilograma šaranske mlađi, piše srpskainfo.com

Poribljavanje se radi petu godinu za redom na veliku radost sportskih ribolovaca. Zahvaljujući ovakvim akcijama šaranski riblji fond se obnavlja, a povećava se i broj ribolovaca.

Iako semberski ribolovci redovno poribljavaju rijeke i jezera, primjećuju da su neke riblje vrste, poput štuke i kečige, skoro nestale.

Predsjednik Sportskog ribolovnog društva „Riba” Miodrag Đukić kaže da se radi o mlađi veličine od 50 do 120 grama, optimalne veličine za ovo doba godine.

Vrijeme nas je poslužilo i vjerujemo da će se mlađ naviknuti na nove uslove. Ovo je još jedan dokaz da mi sportski ribolovci ribolov ne doživljavamo samo kao sport, nego vodimo računa i o našoj životnoj sredini, kaže Đukić.

On dodaje da poribljavanje, uporedo sa suzbijanjem krivolova, daje rezultate.

Na našim vodama pecamo pretežno šarana. Imamo i soma, mrene, škobalja, klena, a nastojimo da zaštitimo i štuku i kečigu. Mnogo je popularnih mjesta za pecanje u Semberiji od Save, Drine, preko Janje i Lukavca do vještačkih jezera i kanala Dašnica. Vode nisu zagađene. Zadovoljni smo i što se posljednjih godina sve više radi na čišćenju majevičkog obodnog kanala, te su značajno smanjene količine otpada i smeća, kaže Đukić.

Ribolovačko udruženje okuplja sve više članova.

Već imamo 650 članova, a nadamo se da ćemo do kraja godine imati oko 1.000. Raduje nas što je ovaj sport u ekspanziji, kaže Đukić.

Ribočuvarska služba uz audio i video snimanje svakodnevno radi kontrole. Ove godine oduzeli su sedamdesetak mreža. Problem je najviše krivolov, nedozvoljeni lov mrežama, ali i ubijanje ogromnih količina ribe elektrošokovima.

Pročitajte još...   Pašalić: U narednom periodu oko 15.000 hektara pod sistemom za navodnjavanje

Ribočuvar Mišo Rosić kaže da zabrana na ribolov šarana traje do 31. maja.

Kontrole često radimo, kako na kanalu tako i na rekama Savi i Drini. Zahvaljujući našem angažmanu, sve manje je krivolovaca, naglašava ovaj ribočuvar.

Dozvole na pecanje

Iz Sportsko ribolovnog društva „Riba“ apeluju na ribolovce da obezbijede na vrijeme dozvolu za pecanje koja košta 78 KM. Za penzionere je 43 KM, a popust imaju i invalidi za koje dozvola košta od 30 KM pa naviše.

Pročitajte još...   Izvoz mesa u Tursku nepovoljan za proizvođače iz FBiH, stočari krive vlast

Kazne za neposjedovanje dozvole su 300 KM, a za korištenje mreža i alata zabranjenih zakonom kreću se i do 3.000 KM.

Sportski ribolovci se nadaju da će dobiti i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kako bi vještačka jezera i šljunkare obogatili babuškom i drugom ribljom mlađi.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bronzana medalja “Pajić” vinima

Agro vijesti

Ministar Košarac: Adekvatnim politikama smanjili smo uvoz mesa i grožđa u BiH

Komentariši