Nedjelja , 23 Februara 2020
Početak / Agro vijesti / Poplave uzimaju danak poljoprivredi

Poplave uzimaju danak poljoprivredi

Velika količina padavina proteklih dana, te visoka vlažnost vazduha, ubrzale su razvoj patogena koji izazivaju različite vrste biljnih bolesti.

poplava
poplava

Tu spadaju prouzrokovači truleži, plamenjača, bakterioznih oboljenja i drugi. Oni mogu dovesti kako do smanjenja prinosa tako i do smanjenja kvaliteta plodova, stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Od šturosti klasa i rđe su ugroženi pšenica i ječam, kako zbog smanjenja prinosa tako i zbog mogućnosti sinteze mikotoksina. Krompir, paradajz, luk, krastavac i drugo povrće ugroženi su od plamenjače. Kao i patogena koji izaziva pjegavosti. Jabučasto voće ugrožavaju bakteriozna plamenjača jabučastog voća, čađava pjegavost lista. Te krastavost plodova jabuke i kruške, a koštičavo voće trulež plodova. Jagodičasto voće ugrožava siva trulež i drugi patogeni, a vinovu lozu plamenjača. Kod ovakvih uslova, kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva, odnosno zasada, od štetnih organizama. To su spiranje prethodno nanijetih pesticida, kontinuirani povoljni uslovi za ostvarenje infekcija, nemogućnost blagovremenog ulaska u parcele i sprovođenje hemijskih mjera njege i zaštite.

Navedeno je na sajtu RHMZ.

Izvor: Srpskainfo

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH

  Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Upozoravaju poljoprivredni …