Poplave uzimaju danak poljoprivredi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poplave uzimaju danak poljoprivredi

Velika količina padavina proteklih dana, te visoka vlažnost vazduha, ubrzale su razvoj patogena koji izazivaju različite vrste biljnih bolesti.

poplava

poplava

Tu spadaju prouzrokovači truleži, plamenjača, bakterioznih oboljenja i drugi. Oni mogu dovesti kako do smanjenja prinosa tako i do smanjenja kvaliteta plodova, stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Od šturosti klasa i rđe su ugroženi pšenica i ječam, kako zbog smanjenja prinosa tako i zbog mogućnosti sinteze mikotoksina. Krompir, paradajz, luk, krastavac i drugo povrće ugroženi su od plamenjače. Kao i patogena koji izaziva pjegavosti. Jabučasto voće ugrožavaju bakteriozna plamenjača jabučastog voća, čađava pjegavost lista. Te krastavost plodova jabuke i kruške, a koštičavo voće trulež plodova. Jagodičasto voće ugrožava siva trulež i drugi patogeni, a vinovu lozu plamenjača. Kod ovakvih uslova, kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva, odnosno zasada, od štetnih organizama. To su spiranje prethodno nanijetih pesticida, kontinuirani povoljni uslovi za ostvarenje infekcija, nemogućnost blagovremenog ulaska u parcele i sprovođenje hemijskih mjera njege i zaštite.

Navedeno je na sajtu RHMZ.

Pročitajte još...   Procijenjena šteta na poljoprivrednim usjevima 280.000 KM

Izvor: Srpskainfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše