Decenija lovostaja u Brčkom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Decenija lovostaja u Brčkom

Od 2010. godine u lovištima Brčko distrikt nema lova na divljač, a problem lovostaja nije riješio ni Zakon o lovstvu donesen 2015. godine, kao ni nedavne izmjene ovog zakona, srpskainfo.

Izmjenama je nadležnost organizovanja lovočuvarske službe dodijeljena Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu koje će uspostaviti lovočuvarsku službu. Zaposliti devet lovočuvara koji će imati ovlašćenja i biti opremljeni oružjem i potrebnom opremom za zaštitu lovišta od lovokradica.

To je kozmetička igra koja treba da ostavi utisak da se nešto radi. Suštinski se ništa neće promijeniti. Lovočuvarska služba je prema zakonu bila u nadležnosti lovačkog saveza. Korisnici lovišta su trebali da je organizuju i zaštite lovišta. Savez nikada nije registrovan, nema dodjele lovišta udruženjima ni podataka koliko lovišta imamo.

Mi smo u začaranom krugu i ne vidimo izlaz. Izgubio sam svaku nadu da će se to riješiti. Nema nikakvog opravdanja za tu neku veliku priču oko ugroženosti, podjele i mislim da bi većina lovaca prihvatila bilo kakvo rješenje. Volimo lov i želimo da nam se omogući pod nekim uslovima, jer smo dugo prinuđeni da pored naših idemo u druga lovišta.

Jesenas na jednom neformalnom sastanku u Odjeljenju za poljoprivredu bilo razgovora o namjeri da im se jednu nedjelju dozvolili izlazak u lovišta u uniformama i sa psima ali bez oružja. Pa da im se, ako to protekne bez problema, odobri lov prema nekom kalendaru.

Pročitajte još...   Bosni i Hercegovini odobren izvoz jaja u Evropsku uniju

Problem se mora riješiti

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu takođe smatra da se ovaj problem mora riješiti.

Problem je karakterističan za Brčko distrikt ali se mora iznaći rješenje. I loša rješenja su bolja nego nikakva i pokušaćemo iscrpiti sve mogućnosti kako bi došli do njih jer u Distriktu gotovo deset godina nema lova. To je neprihvatljivo. Treba napraviti neki pomak kako bi došli do rješenja i omogućili lovcima Brčko distrikta da izlaze u lovišta.

To je prvi korak kako bi uspostavili zakonitost na terenu i zaštitu divljači i njenog izlovljavanja na zakonit način. Sljedeći korak su pregovori sa lovčkim udruženjma, donošenje pravilnika i odluke o dodjeli lovišta ili uspotavljanjem lovišta putem sekcija.

Prema Zakonu o lovstvu odluku o ustanovljavanju i utvrđivanju granica lovišta donosi Vlada na prijedlog šefa nadležnog odjeljenja.

Pročitajte još...   Osiguranje - stvarna potreba o kojoj ne razmišljamo na vrijeme!

U Brčko distriktu registrovano je 17 lovačkih udruženja.

U LU „Fazan“ kažu da je većina registrovna prema propisima o udruženjima i fondacijama koji omogućavaju da najmanje tri lica registruju udruženje. Većina ne bi mogla ući u lovački savez. Propisano je da samo lovačka udruženja sa 300 članova mogu ući u tu asocijaciju.

Ima nekoliko ozbiljnih lovačkih udruženja među kojima je i naše koje je prvi put registrovano 1948, a potom i 1996. godine. LU „Fazan“ raspolaže sa nekretninama u vrijednosti preko 200.000 KM i imamo lovački dom na Jasici u Stanovima s pet dunuma zemlje.

Stanja divljači je dobro

Lovište Distrikta svrstava se uravničarsko lovište i od sitne divljači preovlađuje fazan, prepelica, zec i divlja patka. Od visoke divljači najprisutnije su divlje svinje i srneća divljač.

Stanje divljači je dobro, čak je ove godine bilo pritužbi da divlje svinje prave štetu, a to se može riješiti dodjelom lovišta.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje