Hercegovački bijeli luk među pet najkvalitetnijih u svijetu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Hercegovački bijeli luk među pet najkvalitetnijih u svijetu

Jedinstveni proizvodi bijelog luka u Ljubinju pod nazivom “Miris Hercegovine” su postali su najbrend u Republici Srpskoj, u oblasti agrara. Riječ je o jedinoj fabrici u regionu, koja je, vlastitim znanjem, usavršila tehnologiju prerade, za šta joj je pripala nagrada “Kapetan Miša Anastasijević”, RTRS.

 

Kontinuiran rast

Proizvodnja prerađenog autohtonog bijelog luka, dostigla je nivo od stotinu hiljada jedinica na nivou godine. Rast je kontinuiran, a deset usvojenih proizvoda prepoznali su kupci i institucije koje prate tržište. Prethodilo je pet godina intenzivnog usvajanja tehnologije obrade i konsultacija s institutima.

Pročitajte još...   Mališanu ispunjena najveća želja, na poklon dobio kravu

Na području Ljubinja, bijelim lukom u sezoni bude zasađeno više od šest hektara oranica. Zahtijeva mnogo ručnog rada u proizvodnji. I u preradi, dominira manuelni rad. Usvajanje novih proizvoda od bijelog luka, koji je bio neprepoznatljiv, “Farmavit” radi u vlastitoj režiji i vlastitoj laboratoriji. Za jednu godinu, stigli su u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju. Plan je Evropska unija.

Biće teško, prije svega moramo naći distributere i raditi na promociji, povezivanju i približavanju kupcima.

Pozitivan prefiks jeste to što je hercegovački bijeli luk među pet najkvalitetnijih na kvalitativnoj skali, od dvije stotine sorti poznatih u svijetu. Zbog toga će u Ljubinju i narednog proljeća bijelim lukom, za preradu ili prodaju na tezgama, biti zasađeno 60–70 dunuma zemlje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje