Kako da sačuvate sjeme za sljedeću godinu | Agroportal.ba
Agro savjeti

Kako da sačuvate sjeme za sljedeću godinu

Imate staro sjeme u kući i želite da ga sačuvate za narednu godinu? Morate da imate sve neophodne uslove za pravilno skladištenje sjemena kako bi ono kasnije moglo da klija.

Nakon što ste tokom ljeta proizveli sjeme za koje ste se uvjerili da daje dobar rod. Potrebno ga je uskladištiti na adekvatan način. Pratite ove jednostavne korake kako biste bili sigurni da vaš trud nije bio uzaludan.

Sakupljanje sjemena

Ako od svojih biljaka proizvodite sjeme, raširite sakupljene sjemenke na listu starih novina i sušite ih na vazduhu nedjelju dana. Osušeno sjeme pakujte u male papirne paketiće ili koverte. Na kovertama napišite naziv biljke i druge bitne karakteristike.

Ako sami proizvodite sjeme, treba čuvati one vrste koje se oprašuju prirodnim putem. Ovakvo oprašivanje omogućuje da dobijete proizvod identičan onom od kog ste proizveli sjeme. Ako pokušate da proizvedete sjeme od ploda koji je dobijen hibridnim sjemenom, proizvod neće biti isti.

Takođe, sjeme možete da sušite na papirnom ubrusu. Tokom sušenja ono će se zalijepiti za papir. Kada je proces sušenja gotov, samo urolajte papir i tako ga uskladištite. Kada ste spremni da sadite, samo cjepkajte jednu po jednu sjemenku i sadite je zajedno sa papirom.

Pročitajte još...   Tehnika zaštite voćnjaka od mraza pomoću vatri

Gdje i kako skladištiti?

Paketiće sa sjemenom skladištite u kesama za čuvanje hrane. Plastičnim posudama sa prijanjajućim poklopcem ili teglama sa čvrstim poklopcima koji ne propuštaju vazduh. Posudu treba da postavite na nekom suvom i hladnom mjestu. Vlaga i toplota skraćuju život sjemenki. Tako da je frižider jedan od boljih izbora za njihovo čuvanje. Ako se odlučite za ovaj korak, sklonite sjemenke dalje od komore za zamrzavanje.

Neka sjemenke budu suve

Da biste osušili sjemenke, sipajte dvije kašičice mlijeka u prahu u papirnu salvetu ili četvoroslojnu maramicu. Umotajte i stavite ovaj paketić zajedno sa kesicama u posudu za čuvanje. Ukoliko vam ovo ne izgleda praktično, možete koristiti kesice silikonskih kuglica. Koje ponekad dobijete u kutijama za obuću. Obavezno mijenjajte paketiće mlijeka u prahu ili silikonske kuglice na šest mjeseci.

Pročitajte još...   Ishana krava u suvostaju i neposredno nakon telenja

Sortirajte po godinama

Kada čuvate paketiće, obavezno upišite datume na kesama. S obzirom na to da većina sjemena traje tri godine, možete da bacite sjeme koje stoji predugo. Te tako napravite mjesta za nove sjemenke.

Priprema za sjetvu

Kada je vrijeme za sađenje, izvadite sjemenke iz frižidera. Te sačekajte da se sadržaj zagrije na sobnoj temperaturi. Ako otvorimo prerano ili u prostoriji bude previše toplo, kondenzacijom će se stvoriti vlaga koja će uništiti sjemenke.

Suočite se sa gubitkom

Čak i ako ste organizovani i pažljivi kada je čuvanje sjemenki u pitanju. Morate prihvatiti činjenicu da neke od njih jednostavno neće klijati te godine. Na primjer, sjeme kukuruza i paškanata, proizvedeno na ovaj način, ima nisku stopu klijanja. A kod nekih drugih biljaka sjemenke mogu da se koriste samo jednu do dvije godine.

www.agromedia.rs

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Ostao bez oranice, a ima oko 800 grla koje mora hraniti

Agro savjeti

Kako se uzgaja mrkva, par savjeta