Dedić i Ito o saradnji Japana i BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dedić i Ito o saradnji Japana i BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio ambasadora Japana u BiH Makoto Ita, s kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Tom prilikom ministar Dedić je japanskog ambasadora upoznao sa aktivnostima ovog ministarstva, te se zahvalio na pomoći koju je Vlada Japana pružila Bosni i Hercegovini u posljednje dvije decenije.

Dedić

Foto: Šemsudin Dedić i Makoto Ito

Proces deminiranja obradivih poljoprivrednih i šumskih površina značajno je ubrzan opremom koju je BiH dobila posredstvom donacija Vlade Japana. Opredijeljenost Japana da u različitim oblastima pomogne razvoj bosanskohercegovačkog društva, od socijalnih do ekonomskih prilika, govore o njihovoj namjeri za učvršćivanjem i nastavkom uspostavljene saradnje – kazao je ministar Dedić.

Japanska agencija za razvoj

Na današnjem sastanku je, s ciljem zaštite životne sredine, razgovarano i o mogućnostima uključivanja Japanske agencije za razvoj (JICA) u podršku lokalnim zajednicama prilikom  provođenja predstojećeg Watsan 2 projekta putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ovaj projekat usmjeren je na poboljšanje postojećih životnih uslova stanovništva, stvaranja adekvatnih higijenskih uslova u oblasti vodosnabdijevanja, te odvoda otpadnih voda, kao i uvođenja mjera za zaštitu okoliša.

Pročitajte još...   Raste interesovanje za uzgoj lješnika

Ambasador Ito zahvalio je ministru Dediću na prijemu, te iskazao opredijeljenost za nastavak saradnje i podršku projektima o kojima su danas razgovarali, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM