Lubenice dobro rodile ali prodaja slaba (VIDEO)
Agro vijesti

Lubenice dobro rodile ali prodaja slaba (VIDEO)

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Bosne i Hercegovine dostižu rekordne brojke, ali najveći problem za proizvođače je plasman. Žale se da ih guši uvoz i niska cijena. Ekipa BHRT provela je jutro na pijaci sa proizvođačima lubenica iz Semberije.

Lubenice

Foto: ilustracija

Na kvantašku pijacu u Bijeljini dnevno u prosjeku stiže dvadesetak vagona lubenica iz semberskih sela. Ipak, proda se mala količina, po još manjim cijenama, kažu proizvođači.

Dok veliki trgovački lanci uvoze lubenicu iz okolnih zemalja, vagoni i vagoni semberskih lubenica ovdje na kvantaškoj pijaci u Bijeljini i dalje čekaju kupce. Kako kažu prodavci, prodaja, ali i cijena je 30 do 40 odsto lošija u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte još...   U Bijeljini raspodjela rasada crvene paprike

Dvadesetpetogodišnji Jovica Mitrović iz Velike Obarske svakog dana na pijacu stiže oko tri časa, jer se, kako kaže, najviše proda rano. U njegovoj porodici lubenicu proizvode već pola vijeka.

Lubenice iz Grčke, Turske i Albanije prodaju se i do tri puta jeftinije od domaćih, zbog čega ogorčeni proizvođači ne uspijevaju pokriti ni troškove.

Pročitajte još...   Milić sa saradnicima obišao Mesnu industriju „ZP Komerc“

Barbulovići iz Velike Obarske nadu polažu u nakupce. Kažu, iako su na gubitku, to je jedini način da se riješe ovogodišnjeg roda.

Ogorčeni proizvođači ne mare za statistiku uvoza, jer kako kažu, sve im je jasno i bez brojki. Dodaju da je i proizvodnja lubenice u Semberiji propala ukoliko u narednih mjesec nešto ne zarade, jer neće biti dovoljno novca za novu sjetvu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivredna proizvodnja u prošloj godini značajno smanjena

Agro reportažeAgro vijesti

Semberija ostala bez devet hiljada poljoprivrednika