Lubenice dobro rodile ali prodaja slaba (VIDEO)
Agro vijesti

Lubenice dobro rodile ali prodaja slaba (VIDEO)

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Bosne i Hercegovine dostižu rekordne brojke, ali najveći problem za proizvođače je plasman. Žale se da ih guši uvoz i niska cijena. Ekipa BHRT provela je jutro na pijaci sa proizvođačima lubenica iz Semberije.

Lubenice

Foto: ilustracija

Na kvantašku pijacu u Bijeljini dnevno u prosjeku stiže dvadesetak vagona lubenica iz semberskih sela. Ipak, proda se mala količina, po još manjim cijenama, kažu proizvođači.

Dok veliki trgovački lanci uvoze lubenicu iz okolnih zemalja, vagoni i vagoni semberskih lubenica ovdje na kvantaškoj pijaci u Bijeljini i dalje čekaju kupce. Kako kažu prodavci, prodaja, ali i cijena je 30 do 40 odsto lošija u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte još...   Moderan voćnjak na imanju nekadašnje zadruge "Dojčin Lukić"

Dvadesetpetogodišnji Jovica Mitrović iz Velike Obarske svakog dana na pijacu stiže oko tri časa, jer se, kako kaže, najviše proda rano. U njegovoj porodici lubenicu proizvode već pola vijeka.

Lubenice iz Grčke, Turske i Albanije prodaju se i do tri puta jeftinije od domaćih, zbog čega ogorčeni proizvođači ne uspijevaju pokriti ni troškove.

Pročitajte još...   Vitinki “zeleno svjetlo” za preuzimanje Vitaminke

Barbulovići iz Velike Obarske nadu polažu u nakupce. Kažu, iako su na gubitku, to je jedini način da se riješe ovogodišnjeg roda.

Ogorčeni proizvođači ne mare za statistiku uvoza, jer kako kažu, sve im je jasno i bez brojki. Dodaju da je i proizvodnja lubenice u Semberiji propala ukoliko u narednih mjesec nešto ne zarade, jer neće biti dovoljno novca za novu sjetvu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''