Lubenice dobro rodile ali prodaja slaba (VIDEO)
Agro vijesti

Lubenice dobro rodile ali prodaja slaba (VIDEO)

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Bosne i Hercegovine dostižu rekordne brojke, ali najveći problem za proizvođače je plasman. Žale se da ih guši uvoz i niska cijena. Ekipa BHRT provela je jutro na pijaci sa proizvođačima lubenica iz Semberije.

Lubenice

Foto: ilustracija

Na kvantašku pijacu u Bijeljini dnevno u prosjeku stiže dvadesetak vagona lubenica iz semberskih sela. Ipak, proda se mala količina, po još manjim cijenama, kažu proizvođači.

Dok veliki trgovački lanci uvoze lubenicu iz okolnih zemalja, vagoni i vagoni semberskih lubenica ovdje na kvantaškoj pijaci u Bijeljini i dalje čekaju kupce. Kako kažu prodavci, prodaja, ali i cijena je 30 do 40 odsto lošija u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte još...   Skok cijena svinjetine pred praznike

Dvadesetpetogodišnji Jovica Mitrović iz Velike Obarske svakog dana na pijacu stiže oko tri časa, jer se, kako kaže, najviše proda rano. U njegovoj porodici lubenicu proizvode već pola vijeka.

Lubenice iz Grčke, Turske i Albanije prodaju se i do tri puta jeftinije od domaćih, zbog čega ogorčeni proizvođači ne uspijevaju pokriti ni troškove.

Pročitajte još...   Turci novi vlasnici Fabrike šećera

Barbulovići iz Velike Obarske nadu polažu u nakupce. Kažu, iako su na gubitku, to je jedini način da se riješe ovogodišnjeg roda.

Ogorčeni proizvođači ne mare za statistiku uvoza, jer kako kažu, sve im je jasno i bez brojki. Dodaju da je i proizvodnja lubenice u Semberiji propala ukoliko u narednih mjesec nešto ne zarade, jer neće biti dovoljno novca za novu sjetvu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice