Deficit u agroindustrijskom sektoru 2,4 milijarde maraka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Deficit u agroindustrijskom sektoru 2,4 milijarde maraka

Agroindustrijski sektor BiH prošle godine zabilježio je deficit od skoro 2,4 milijarde KM jer je izvoz pao sa 879,9 miliona KM, koliko je iznosio 2018. godine na 851,6 miliona KM koliko je iznosio 2019, dok je uvoz porastao sa 3,12 milijardi KM koliko je iznosio u 2018. na 3,23 milijardi KM, koliko je iznosio lani.

Smanjenju izvoza ovog sektora doprinijelo je smanjenje izvoza mesa i proizvoda od mesa, odnosno zbog prekida izvoza svježe rashlađenog goveđeg mesa u Tursku, što je rezultovalo smanjenjem od skoro 70 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Na prošlogodišnje smanjenje izvoza agroindustrijskog sektora uticalo je i smanjenje izvoza živih životinja za 56 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali i smanjenje izvoza žitarica i proizvoda mlinske industrije za 55 odsto, šećera i njegovih proizvoda za oko 38 odsto, te kakaa i njegovih proizvoda za oko 10 odsto, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Pročitajte još...   Uplaćeno više od milion KM za podsticaje u poljoprivredi

Izvoz mlijeka porastao je za 21 odsto, ali je i dalje nastavljen trend nepovoljne strukture spoljnotrgovinske razmjene.

BiH je prošle godine izvezla mlijeka i njegovih proizvoda u vrijednosti od 111,3 miliona KM, ali i dalje se izvoze oni proizvodi koji imaju najmanju tržišnu vrijednost – sterilizovano mlijeko, te mlaćenica, kiselo mlijeko, pavlaka i kefir, dok su top-izvozna tržišta zemlje Cefte.

Ističe se u analizi Komore, te dodaje da je prošle godine, u odnosu na 2018. porastao uvoz mlijeka i njegovih proizvoda u BiH za 13,54 odsto i iznosi 185,8 miliona KM.

Pročitajte još...   Evropska komisija predlaže nova pravila kod klanja svinja

Kada je riječ o pivu, rezultati analize spoljnotrgovinske razmjene za prošlu godinu pokazuju pad uvoznih cijena iz susjednih država /Srbija – 54,76 KM po hektolitru, Hrvatska 78,17 KM po hektolitru, te Crna Gora 78,76 KM po hektolitru/, što prizvođače iz BiH dovodi u nepovoljan položaj.

Iz Spoljnotrgovinske komore navode da bi ovakav položaj domaćih pivara ublažila izmjena rokova plaćanja PDV-a.

Prošle godine iz BiH je izvezeno piva u vrijednosti od 35.200 KM, a uvezeno 1,5 miliona KM, što je, kako navode iz Komore, rezultovalo minornom pokrivenosti uvoza izvozom od 2,3 odsto.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru