"Delta" širi agrobiznis, moguća ulaganja i u RS | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Delta” širi agrobiznis, moguća ulaganja i u RS

delta_plantaža

Kompanija “Delta holding” sa voćnjacima u Čelarevu i Zaječaru najveći je proizvođač jabuka u regionu, a nije isključeno da u narednom periodu ova kompanija investira u slične projekte u oblasti agrara u Republici Srpskoj.

Luka Popović, direktor distribucije “Delta Agrara”, rekao je da postoji ideja za slične projekte u BiH, te da ova kompanija ima kooperativni odnos sa poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

Mi smo zasad izlaz za robu koja se proizvodi u BiH.

istakao je Popović na konferenciji za novinare u Zaječaru.

Inače, “Delta” je ove sedmice okupila novinare iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im prezentovala jedinstveni projekt “Naše selo” u kojem učestvuje 40 domaćinstava.  

Pročitajte još...   Ocjena situacije u agrarnom sektoru Republike Srpske

Miroslav Mišković, predsjednik “Delta holdinga”, rekao je da ova kompanija želi sve više da ulaže u agrar i time se na neki način oduži Srbiji što posluje u toj zemlji.

Država čini malo za opstanak sela. Zato smo pokrenuli projekat “Naše selo”.

Kazao je Mišković uz napomenu da je poljoprivredna proizvodnja otišla daleko i da se ova djelatnost ne može više obavljati na način kako su to radili naši djedovi.

“Delta Agrar” je prošle godine proizvela više od 21.000 tona jabuka, a plan za ovu godinu je skoro 27.000 tona. Radi se o sortama Pink Lady, Modi, Red Moon, te drugim klupskim jabukama.

Veliki prinosi

Prinosi na ovim voćnjacima po hektaru idu i iznad pedeset tona. Pored toga u voćnjaku ima i drugih biljnih vrsta kao što su trešnja, šljiva, pljosnata breskva, a zasađen je i vinograd. Ovi voćnjaci su interesantni jer se nalaze na nadmorskoj visini od 190 do 350 metara nadmorske visine.

Naš razvoj se zasniva na proizvodnji tzv. klupskih sorti voća, za koje plaćamo licence i koje mogu kupiti samo kompanije s vrhunskim referencama.

Istakao je Zoran Đogić, voditelj proizvodnje “Deltinog” voćnjaka u blizini Zaječara.

Pročitajte još...   Proizvode sve, od eteričnog ulja do soka od jabuke

Tridesetsedmogodišnji Zoran Stojkić iz okoline Zaječara zasadio je tri hektara dunja, a proizvode je plasirao destilerijama za rakiju.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu