Posađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na Jahorini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Posađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na Jahorini

Posađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na Jahorini

U akciji pošumljavanja na Jahorini 80 učesnika je posadilo 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na lokalitetu iznad Ciljne kuće.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da je akcija realizovana u saradnji sa “Šumama Republike Srpske” i Šumskim gazdinstvom “Jahorina”, a da su podršku pružili hoteli “Termag” i “Bat”, te Međunarodni centar za mir Sarajevo, kao i ski-instruktori.

S obzirom na to da je Jahorina trenutno jedno od najvećih gradilišta, te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume odlučili smo da se na ovaj način odužimo prirodi.

Prema njegovim riječima, projektom je predviđeno da ova lokacija bude pošumljena kako bi zaštitila ski-staze od vjetra, ali i uljepšala izgled planine.

Pročitajte još...   Recept iz Tutnjevca za dobar život od poljoprivrede

Naredne akcije

Ljevnaić je rekao da postoji još mnogo lokacija pogodnih za pošumljavanje, kao što je prostor oko vještačkog jezera, koje će obuhvatiti u nekim narednim akcijama.

On je dodao da će Olimpijski centar nastojati da ovakve akcije u narednim godinama budu veće i brojnije, te da se za svako posječeno drvo zasade najmanje četiri nova.

Pročitajte još...   Drvoprerađivači bez sirovine, a izvoz sortimenata niko ne zaustavlja

Tehnolog u Šumskom gazdinstvu “Jahorina” Danica Pavlović rekla je da su sadnice nabavljene iz rasadnika u Nevesinju, te da su ovo gazdinstvo i Olimpijski centar “Jahorina” obezbijedili po 5.000 sadnica.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Sarajevo Ibrahim Spahić uručio je Ljevnaiću povelju za izuzetnu aktivnost i doprinos obilježavanju Međunarodnog dana mira.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru