19 miliona sadnica za bogatije šume | Agroportal.ba
Agro vijesti

19 miliona sadnica za bogatije šume

Radnici Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju “Šuma RS” ovog proljeća posijali su na oko 28.000 kvadrata razno četinarsko i lišćarsko drveće, zahvaljujući čemu će proizvesti oko 19 miliona mladih sadnica koje će obogatiti šume, piše glassrpske.com

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su sjetveni radovi u rasadnim centrima u Prijedoru i Brčkom završeni, a radnici centara u Doboju, Nevesinju i Šekovićima privode kraju sjetvu dvadesetak vrsta ukrasnog drveća i grmlja.

U rasadnicima je posijano oko 3.100 kilograma sjemena lišćarskih vrsta poput bijelog jasena, bagrema, lužnjaka, kitnjaka, i to na površini od 8.200 kvadrata. Na 20.000 kvadrata posijano je oko 300 kilograma sjemena četinarskih vrsta, i to smrče, bijelog i crnog bora, Pančićeve omorike i drugih, rekli su u ministarstvu.

Direktor centra Nikola Miličević očekuje da od zasijanog sjemena nikne oko 18,7 miliona sadnica lišćarskih, četinarskih i voćkastih biljaka.

Proizvodnja će trajati između dvije i četiri godine i sve sadnice nećemo istovremeno plasirati na teren. Najviše ćemo imati sadnica četinara, rekao je Miličević.

On je dodao da bi centar u ovoj godini trebalo da kupcima isporuči oko četiri miliona mladih sadnica.

Sadnice ćemo plasirati gazdinstvima “Šuma RS”, a dio ćemo prodati šumama Federacije BiH. Nešto ćemo prodati Crnoj Gori i rudnicima i termoelektranama u BiH, koji imaju obavezu pošumljavanja, naveo je Miličević.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka

Komentariši