U Laktašima održan “Dan polja uljane repice” | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

U Laktašima održan “Dan polja uljane repice”

Na oglednim poljima Јavne ustanove Poljoprivredni institut Republike Srpske u Aleksandrovcu kod Laktaša danas je održana manifestacija “Dan polja uljane repice” s ciljem promocije i širenja površina pod raznim vrstama uljarica u Srpskoj, piše rtrs.tv

Iz Instituta je saopšteno da su na manifestaciji prezentovani poljski ogledi sa različitim sortama i tehnologijom uzgoja uljane repice.

Uljana repica kao industrijska biljka ima ogroman značaj jer se kao jedna od glavnih uljarica u svijetu gaji na 36 miliona hektara. Uloga Instituta u procesu povećanja proizvodnje uljane repice i ostalih uljarica kod nas je pronalaženje najpogodnijih tehnologija proizvodnje s ciljem povećanja prinosa i kvaliteta, naveli su iz Poljoprivrednog instituta.

Iz ove ustanove navode da veći prinosi i bolji kvalitet zrna predstavljaju osnov za povećanje profitabilnosti i motivacije domaćih proizvođača za povećanje obima proizvodnje uljarica.

Povoljna okolnost za ostvarivanje ovog cilja je što poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost direktne prodaje uljarica domaćem prerađivaču – kompaniji ‘Bimal’ Brčko, ali i drugima koji proizvode stočnu hranu, navode iz Instituta.

Podsticajne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, istakli su u Institutu, dodatno doprinose povećavanju obima proizvodnje uljarica, čija je važnost istaknuta i u Strategiji razvoja poljoprivrede Srpske do 2020. godine.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici polako odustaju od sjetve: Uljarice potiskuju pšenicu

Iz Instituta su napomenuli da napredak u ovoj oblasti otežavaju klimatske promjene i globalno otopljavanje, zbog čega je potrebna bolja organizacija, povezivanje svih učesnika u proizvodnji i veća primjena agrotehničkih mjera, prije svega navodnjavanja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Komentariši