Deset vrsta povrća koje se mogu sijati u junu | Agroportal.ba
Agro savjeti

Deset vrsta povrća koje se mogu sijati u junu

Jun je mjesec u kojem već beremo prve plodove posijane i posađene proljetos, ali bez obzira na sve više temperature, još uvijek možemo sjati određene kulture koje će donositi plodove u drugom dijelu ljeta i tako nam sve vrijeme osigurati svježe namirnice.

Tako se na primjer mahunarke mogu sijati još ovog mjeseca, a onda ponovo početkom avgusta, zavisno od temperatura. Redovno treba da se zalivaju i okopavaju, posebno ako se stvori pokorica. Kada dostignu visinu 15 do 20 cm, treba da se ogrnu. Pasulj brzo raste i takođe dobro podnosi toplotu. Kada u vrijeme cvjetanja vlada suša, a vjetar je jak, vreo i suv, dolazi do opadanja cvijeta i možete ostati bez roda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalivanje u ovom periodu.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici Semberije očajni, povrće i stoku niko ne kupuje

Tikvice takođe brzo rastu i još uvijek se mogu sijati direktno u baštu. Treba da se izabere sunčana pozicija i dobro drenirano zemljište. Tikvice treba redovno zalivati, a zemlju oko njih malčirati. I krastavci su poput tikvica i traže sličnu njegu. U slučaju sadnje rasada biće osjetljiviji na prilagođavanje i visoke temperature, pa ih redovno treba navodnjavati. Mogu se ponovo sijati drugoj polovini jula, za berbu u septembru.

Šargarepa posijana u junu vadi se kasno ljeti ili u jesen. Ali, prije sjetve treba dobro pripremiti zemljište koje mora biti rastresito kako bi se dobro razvijala. Peršun je još jedna povrtna vrsta koja se može posijati ovog mjeseca, ali uz redovno zalivanje budući da sjemenu treba duže vremena da proklija, nekada i po mjesec dana. Ima slične zahtijeve kao šargarepa.

Pročitajte još...   20 miliona evra za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH

Sjetva cvekle u junu takođe zahtijeva rastresito i vlažno zemljište i redovno zalivanje. Za cveklu treba paziti da se ne posije pregusto.

Postoje i sorte salate koje se mogu siati tokom ljeta. Treba birati one koje su otporne na vrućinu, redovno ih navodnjavati i malčirati. U slučaju previsokih temperatura mogu se zasjeniti agrotekstilom.

I blitva je otporna na vrućinu i može se kontinuirano sijati tokom ljeta. Ali, treba joj osigurati prihranu i dovoljno vode.

Bosiljak je toploljubiva začinska biljka i još uvijek se može sijati u junu. Dobro uspjeva u sunčanim dijelovima bašte, a najbolji komšija mu je paradajz.

 

 

(AgroKlub)

 

0Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj jagode u zaštićenom prostoru: Šta je najisplativije?

Agro savjeti

Šest načina kako biljke sačuvati od toplotnog stresa