Nova kreditna linija za podršku poljoprivredicima u FBiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nova kreditna linija za podršku poljoprivredicima u FBiH

Poslije uspješno implementiranog programa podrške poljoprivrednicima koji su zajedno realizovali Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Razvojna banka Federacije BiH i za koji je vladalo veliko interesovanje, uskoro se može očekivati nova kreditna linija za tekuću godinu, najavljeno je juče iz Vlade FBiH poslije sastanka federalnog ministra Kemala Hrnjića sa predstavnicima Razvojne banke FBiH.

Na sastanku je istaknuto da kreditna linija koju ovo ministarstvo već provodi u saradnji s Razvojnom bankom FBiH osigurava 12 mil KM za investicijska ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Sredstva se realiziraju na principu 35 posto grant sredstava resornog ministarstva, 15 posto kroz vlastito učešće klijenta, te 50 posto kredita kod Razvojne banke FBiH, uz povoljne uslove kreditiranja.

Pročitajte još...   Djevojka s unikatnim traktorom

– Raduje činjenica da je već u prvih nekoliko mjeseci od uspostavljanja ovog programa primljen značajan broj zahtjeva poljoprivrednika za podršku u realizaciji njihovih projekata. Efekti ovih projekata bit će vidljivi relativno brzo, što će značajno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje, očuvanju radnih mjesta, proširenju kapaciteta, te općem rastu i razvoju poljoprivrede. Ministarstvo će i u ovoj godini nastaviti snažno podržavati poljoprivredne proizvođače, nudeći im i ovaj provjereni vid podrške koji se pokazao izuzetno zadovoljavajućim, bez obzira na veličinu njihovog poljoprivrednog preduzeća – kazao je ministar Hrnjić.

Pročitajte još...   Zaštita rasada povrća

V. d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH, Borislav Trlin, istakao je zadovoljstvo radom Ministarstva, te sinergijskim djelovanjem s ciljem osiguranja novih linija podrške poljoprivrednim proizvođačima na području Federacije BiH.

Trlin je podržao inicijativu za uspostavljanje nove kreditne linije, naglasivši da je važno pružiti podršku svim poljoprivrednim proizvođačima bez obzira na veličinu njihovog gazdinstva. Istakao je da pri tome Razvojna banka FBiH u svom Strateškom dokumentu poslovanja prepoznaje podršku poljoprivredi kao jedan od prioriteta, a u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH 2021-2027. godine, te Planu rada Vlade Federacije BiH.

 

 

(eKapija)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ratari zadovoljni prinosom, ali ne i predloženom otkupnom cijenom

Agro vijesti

Astronomska šteta u agrarnom sektoru Ukrajine