Novi zakon neće srediti odnose na tržištu duvana | Agroportal.ba
Agro vijesti

Novi zakon neće srediti odnose na tržištu duvana

Zakon o duvanu Republike Srpske pretrpjeće brojne izmjene kako bi se uredili odnosi u oblasti proizvodnje i otkupa sirovog duvana, ali i zbog poteškoća u primjeni aktuelnog zakona, prenosi Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Izmjene je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a Vlada RS ih je u formi nacrta usvojila na sjednici 19. oktobra.

Njima se uređuju uslovi i način proizvodnje duvana, organizacije proizvodnje, otkupa i obrade duvana, proizvodnje duvanskih proizvoda, razvrstavanja, obilježavanja maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen-monoksida u cigaretama, vođenja registara i evidencija, kao i druga pitanja od značaja za duvan.

Pošto se svjetsko tržište globalizuje i usložnjava, predložene izmjene i dopune omogućiće da domaći proizvođači i prerađivači duvana budu organizovaniji i konkurentniji na svjetskom tržištu, koje se usložnjava i globalizuje, navodi se u obrazloženju za donošenje izmjena zakona.

Predviđeno je da organizatori proizvodnje proizvođačima sirovog duvana u listu obezbijede repromaterijal, kao i da između njih bude potpisan ugovor koji podrazumijeva siguran otkup svih proizvedenih količina duvana.

Svetozar Mihajlović, direktor preduzeća “Duvan” iz Bijeljine, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom duvana, kaže kako će nakon izmjena organizatori proizvodnje imati pravo da uslužno obrađuju duvan, dok do sada te mogućnosti nije bilo pa se duvan iz RS na obradu prevozio u Orašje i Gradačac. Takođe, dodaje, usklađene su i pojedine odredbe koje su bile u suprotnosti sa Zakonom o duvanu BiH. Među novinama je i to da će se kvalitet duvana procjenjivati prilikom preuzimanja.

Ukoliko proizvođač duvana nije zadovoljan procjenom kvaliteta, može da uloži žalbu komisiji koja će u drugostepenom postupku uraditi ponovo procjenu, kaže on.

Ipak, prema njegovim očekivanjima, najveći problemi u oblasti duvana se ovim izmjenama neće riješiti, a to je crno tržište, koje je u posljednjih nekoliko godina doživjelo ekspanziju.

Funkcionisanje tržišta duvana je usko povezano s nekoliko faktora, a jedan od njih su neprimjerene akcize na rezani duvan koje je Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela i tako pospješila crno tržište duvana. Sve fabrike koje su uvele linije za rezani duvan, uvođenjem dodatnih akciza su se zatvorile, a legalno tržište duvana se gotovo ugasilo, kaže Mihajlović.

Dodaje kako je zbog svega potrebno ponovo razmotriti Zakon o akcizama te povećati podsticaje proizvođačima duvana, kako bi imali računicu i interes za proizvodnju, a zatim na kraju organizovati jak inspekcijski nadzor.

Pročitajte još...   Da li će proizvođači duvana odustati od ugovorene proizvodnje za 2020?

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su nam kratko poručili kako će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o duvanu ići u javnu raspravu pa ga zbog toga ne mogu komentarisati.

Inače, uslovi za proizvodnju duvana u Republici Srpskoj su povoljni, naročito na područjima Hercegovine i Posavine, gdje proizvodnja duvana predstavlja značajan izvor prihoda za poljoprivredna gazdinstva. Jedna od karakteristika duvana je da se isti može uzgajati na zemljištima lošijih fizičko-hemijskih osobina, a da pritom ostvaruje veće prihode po jedinici površine u odnosu na neke druge biljne vrste.

Pročitajte još...   Fokus za izvoz BH piletine, ostaje region

Izvor: Capital.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Žetva soje pri kraju, prinosi neočekivano niski

Agro vijesti

Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)