Poljoprivrednici u problemima: BiH uvozi jaja iz Ukrajine, a može ih sama proizvesti | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici u problemima: BiH uvozi jaja iz Ukrajine, a može ih sama proizvesti

Poljoprivreda u BiH je u ogromnim problemima, proizvođači se žale da država ne radi skoro ništa, a mi proizvode, koje možemo sami proizvesti, uvozimo iz svih krajeva svijeta.

Tako uvozimo i jaja u top pet zemalja odakle ona stižu je i Ukrajina.

U prošloj godini, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, najviše se uvozilo jaja iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Ukrajine.

U 2023. godini, vrijednost uvoza jaja iznosila je 7,2 miliona KM, što je za skoro 43 odsto više u odnosu na 2022. Godinu, prenosi InfoBijeljina.

Pročitajte još...   Javni poziv za dodjelu materijalno tehničke podrške u podizanju zasada i proizvodnji crvene paprike za poznatog kupca

Izvozna tržišta u 2023. godini (odnosno zemlje u koje smo jaja izvozili) bila su: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Italija.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH prema analizama vanjskotrgovinske razmjene kontinuirano raste.

“Osim što se otvaraju nova tržišta, poput Italije tokom 2022. godine, izvoz jaja za preradu u 2023. godini količinski je porastao za 80,9 odsto. Sagledavajući cjelokupni izvoz agroindustrije, finansijski rezultati izvoza proizvodnje jaja se ne ističu, međutim vrlo je značajno što je kod spomenute proizvodnje pokrivenost uvoza izvozom preko odsto”, kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Pročitajte još...   Domaćica puca u oblake

Bez obzira što se radi o malom učešću u ukupnom izvozu agroindustrije, proizvodnja jaja se iz godine u godinu povećava.

“Izvoz ovog sektora bi se sa sigurnošću povećao dobijanjem dozvole za izvoz i konzumnih jaja”, poručuju iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

 

Info Bijeljina

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske