Minić: Struka donijela niz kvalitetnih odluka po Srpsku i zemlje regiona | Agroportal.ba
Agro vijesti

Minić: Struka donijela niz kvalitetnih odluka po Srpsku i zemlje regiona

U Banji Vrućici kod Teslića otvoren je međunarodni naučni skup 29. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske. Dvodnevni skup organizuje Veterinarska komora Republike Srpske.

Zbog pojave afričke kuge svinja prošle godine u Srpskoj eutanazirano je više od 50.000 životinja od čega je direktna šteta premašila 25 milona maraka.

Vlada Srpske isplatila je nadoknadu za štete, ali sada se razmišlja o uspostavljanju sistema zdravstvene zaštite životinja koji će značiti i obavezno sprovođenje svih mjera propisanih programom zdravstvene zaštite životinja.

– Vlasnici će morati da obilježe svoje životinje, da ih unesu u veterinarski informacioni sistem i da sprovedu sve druge mjere koje su potrebne da bi bili sigurni da su životinje poznatog zdravstvenog statusa. U suprotnom vlasnici neće imati pravo niti na naknadu štete u slučaju izbijanja afričke kuge svinja, a, takođe neće moći da ostvare ni podsticaj za svoju proizvodnju, ukoliko ne budu ispoštovane sve one mjere koje je Ministarstvo propisalo – izjavio je pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić.

Pročitajte još...   Košarac pozvao mesoprerađivače da otkupljuju domaće viškove

Zarazne bolesti samo su jedna od tema kojom će se baviti veterinari na savjetovanju.

– Biće prezentovano više od 70 naučnih radova, te organizovani okrugli stolovi iz oblasti veterinarsko-epidemiološke situacije, o lijekovima i antimikrobnoj rezistenciji, identifikaciji i kontroli kretanja životinja, kliničkoj patologiji i terapiji životinja, bezbjednost hrane, harmonizaciji domaćih sa propisima EU, upravljanjem nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom – rekao je otpredsjednik Veterinarske komore Slaven Grbić.

Međunarodni naučni skup 29. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Minić je ukazao na značaj organizovanja ovakvih skupova u okolnostima prošlogodišnje bolesti bruceloze i afričke kuge svinja.

Pročitajte još...   Problemi za malinare u ZE-DO Kantonu, zbog “hladnjača” dijele ili uništavaju plodove

– Mnoge mjere na sprečavanju i suzbijanju pojave afričke kuge svinja donošene su u konsultaciji za stručnjacima iz ove oblasti. Upoznaću Vladu Srpske o zaključcima sa ovog međunarodnog savjetovanja doktora veterinarske medicine – naglasio je Minić i izrazio zadovoljstvo što među gostima ima stručnjaka iz Rusije.

Predsjednik Veterinarske komore Srpske Velibor Kesić izrazio je zadovoljstvo odzivom na već tradicionalnom međunarodnom savjetovanju na kojem će se razgovarati o aktuelnoj problematici, ali i napraviti analiza rezultata zaključaka sa prošlog.

Na skupu će biti prezentovano 70 naučnih radova iz cijele regije i Rusije. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Veterinarski institut Republike Srpske “Dr Vaso Butozan”.

 

(srna)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske