Đubrivo skraćuje brazdu i umanjuje prinos pšenice
Agro vijesti

Đubrivo skraćuje brazdu i umanjuje prinos pšenice

Poljoprivredni proizvođači kažu da će biti prinuđeni da ove godine u proljećnoj sjetvi smanje brazde zbog previsoke cijene mineralnog đubriva u Srpskoj, ali i da neće moći ni da urade prihranu pšenice, što će se na kraju odraziti na sam prinos ove poljoprivredne kulture.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da su ratari svjesni činjenice šta se dešava na globalnom tržištu, ali i da nema naznaka da će biti niže cijene đubriva, te da je pred poljoprivrednicima jako teška godina.

Ukoliko ne dobijemo neke subvencije po pitanju nabavke mineralnog đubriva od nadležnih, može se očekivati da nećemo moći izvršiti blagovremenu prihranu najvećeg dijela površina pod pšenicom.

kazao je Marinković za “Nezavisne novine” i istakao da će šteta u poljoprivrednoj proizvodnji biti nemjerljiva. Kako je rekao, cijena đubriva u posljednjih  šest mjeseci je u porastu i do 300 odsto.

Sada se kan kreće od 160 KM za 100 kilograma, dok urea košta i do 230 KM za 100 kilograma.

kaže Marinković i dodaje da očekuju da će nadležni da reaguju po pitanju nabavke mineralnog đubriva po prihvatljivijim cijenama za seljaka.

Sigurno je da će poljoprivrednici tražiti način kako da prođu jeftinije i jasno je da ćemo imati strategiju svako u svom domaćinstvu.

kazao je Marinković i dodao da je sve to loš signal za dalji opstanak sela i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da situacija za poljoprivednike nikada nije bila lošija.

S obzirom na to da smo u jesenjoj sjetvi koristili jako malo đubriva upravo zbog visoke cijene i sada kada je na red došla prihrana, mi nismo u mogućnosti da kupujemo đubrivo po tako visokoj cijeni, tako da nas očekuju jako loši prinosi.

Istakao je da će ratari s ovog područja sigurno u proljećnoj sjetvi smanjiti površine pod zasijanim žitaricama jer,  kako kaže, nemaju nikakvu ekonomsku računicu.

Mučimo veliku muku. Ne isplati nam se zasijati velike površine ako ne možemo da ih tretiramo mineralnim đubrivom, a vjerovatno to nećemo ni uraditi jer su cijene previsoke. Nema naznaka da će divljanje cijena stati.

kazao je Bakajlić za “Nezavisne novine”.

Pročitajte još...   Kako nove tehnologije mogu da pomognu farmerima u Srpskoj?

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrata RS, kaže da poslije 15. januara kreće proizvodnja rasada u plastenicima.

Pitanje je koliko ćemo posaditi, jer su cijene repromaterijala i sjemena otišle u nebo, a posebno đubriva, koje je skuplje i do 300 odsto.

kazao je Mastalo.

Pročitajte još...   Skrivene šanse našeg turizma u pandemiji: Da li selo može biti naše more?

Dodao je da je kilogram uree prošle godine koštao 0,70 KM, a sada preko dvije marke.

Smatramo da će ove godine  biti manje posijano i zasađeno povrća, jer povrtari to ne mogu postići.

Iz jedne poljoprivredne apoteke iz Banjaluke ističu da cijene đubriva  stalno rastu, te da od prije nekoliko dana imaju novi cjenovnik sa uvećanom cijenom od 60 KM za tonu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije