Do kraja januara rok za prijavu zasijanih površina | Agroportal.ba
Agro vijesti

Do kraja januara rok za prijavu zasijanih površina

Proizvođači merkantilne pšenice do 31. januara, treba da podnesu prijavu zasijanih površina u jesenjoj sjetvi. To će biti osnov za ostvarivanje prava na podsticaje za ovu proizvodnju. Ministarstvo se odlučilo na izmjenu Pravilnika o podsticajima radi efikasnijeg planiranja sredstava, rtrs.

Mnogi poljoprivrednici koji su zasijali pšenicu već su prikupili potrebnu dokumentaciju. U Poljoprivrednim stručnim službama prijavljuju zasijane površine kako bi na vrijeme završili i ovaj dio posla.

Jesen nije bila pogodna za sjetvu. Zbog suše, obrada zemljišta je bila teška i skupa. Vaso Dikić iz Amajlija je zasijao 400 hektara pšenice, a ovih dana planira da prijavi sjetvene površine da bi ostvario podsticaj.

Ovi podsticaji nam puno znače jer je gorivo bilo veoma snjkupo, kao i đubrivo i sjemenska pšenica.

Određeni uslovi

Kako bi ostvarili novčani podsticaj po hektaru zasijane površine, poljoprivrednici treba da ispune i određene uslove.

Trebalo je da posiju minimum hektar i po, da ispune minimalnu normu sjetve od 170 kg, da su kupili sjemensku pšenicu i da su se prijavili u našim kancelarijama.

U mjestima gdje nema kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, prijave se mogu podnositi u opštinskim odjeljenjima za poljoprivredu. Apeluju na ratare da što prije podnesu prijave o sjetvi, kako se ne bi stvarale gužve krajem januara.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka