Zima idealna za pripremne radove | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Zima idealna za pripremne radove

Za poljoprivredne proizvođače, koji vrijedno rade od početka proljeća do kasne jeseni, zimski mjeseci predstavljaju vrijeme za predah, a stručnjaci savjetuju da taj period mirovanja iskoriste za pripremne radove kako bi novi ciklus proizvodnje dočekali spremni, glassrpske.

Vrijeme od decembra do kraja marta smatra se periodom u kojem nema mnogo aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da proizvođači to vrijeme treba da iskoriste da pregledaju njive i usjeve kako bi ustanovili u kakvom su stanju i da li im je potrebna prihrana ili zaštita.

Zimski pregled

Važna mjera u zaštiti bilja je zimski pregled na prisustvo štetočina. Na osnovu njega se može jako dobro ocijeniti potencijal štetnika za novu sezonu. Voćari moraju redovno obilaziti voćnjake i vinograde i provjeriti da li je na njima sve uredu. Oni koji imaju vremena trebalo bi da izvrše uklanjanje mumificiranih plodova iz krošnji pošto su oni rezervoari biljnih bolesti za sljedeću vegetaciju.

Dodali su da na većim površinama voćari započinju rezidbu ubrzo nakon berbe voća kako bi sve neophodne radove stigli završiti što efikasnije. Savjetuju ih da tokom mirovanja, a prije početka vegetacije stabala, odrade tretmane plavim uljem.

U voćnjacima i na poljima potrebno je provjeriti sisteme za navodnjavanje, prekontrolisati plastenike i staklenike. U slučaju većih padavina treba ih redovno čistiti kako ne bi došlo do oštećenja.

Poljoprivrednicima savjetuju da bi bilo najbolje da tokom zimskih dana nabave repromaterijal i uskladište ga na imanju. U “mrtvoj sezoni” cijene pojedinih repromaterijala su niže nego inače.

Kako bi spremno dočekali početak sezone poljoprivrednici bi trebalo da urade i provjeru, podmazivanje i remont mehanizacije.

Ratarima koji planiraju da započnu obrađivanje novih parcela preporučuju da obavezno uzmu uzorke zemljišta i izvrše kontrolu plodnosti tla.

Poljoprivrednici koji u jesenjem periodu nisu stigli pripremiti brazde za novi ciklus, oranje mogu obaviti u toku zime u danima koji budu povoljni za rad u polju.

Edukacija

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi proizvođačima savjetuju da period mirovanja iskoriste za dodatnu edukaciju. Mogu je dobiti u zimskim školama, na predavanjima, tribinama i radionicama koje organizuju njihovi predstavnici širom Srpske.

Zahvaljujući aktivnostima koje sprovode naši savjetodavci, poljoprivrednici imaju priliku da dođu do novih saznanja, iskustava i informacija iz svih oblasti poljoprivrede. Ona su im neophodna da bi održali korak sa proizvođačima iz okruženja i svijeta.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu