Dobar rod trešnje u Potkozarju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dobar rod trešnje u Potkozarju

Trešnja u većem dijelu Potkozarja dobro je rodila, izuzev pojedinih krajeva na većoj nadmorskoj visini, gdje je mraz tokom cvjetanja ranih sorti ovog voća, uzrokovao štete.

Trešnja je visokog kvaliteta, kažu vlasnici najvećih zasada, a cijene su još i više. U prosjeku, kilogram trešnje je od četiri do šest KM.

Živko Majdanac iz Kijevaca poseduje više stabala trešnje. Berba je u toku a dugi period bez kiše, sa mnogo sunčanih dana, pogodovao je trešnjama.

Za trešnje je ovo proljeće veoma dobro i pogodno, izuzmemo li mraz u dva navrata. Trešnje koristim uglavnom za vlastite potrebe, za konzumaciju ili pravljenje pekmeza, sokova, kaže Majdanac.

Naši krajevi su idealni za uzgoj trešnje koja se može prodati po dobroj cijeni, mada se te priorodne pogodnosti nedovoljno koriste, smatra Živko Majdanac.

U Potkozarju je prije pola vijeka bilo mnogo zasada trešnje,  ali je zbog otežane prodaje, to smanjeno, mještani posjekli trešnje a zasadili jabuku, krušku i druge voćne vrste.

Nekada je svaka kuća proizvodila desetine tona trešnje, zadruge su otkupljivale, mi smo trešnju vozili na pijace sve do Rijeke i Ljubljane i nikada nismo uspijevali sve prodati. Trešnje je bilo više prosute pored puta, nego u kacama i drugom posuđu, podsjeća Živko na uzroke koji su doveli do iskorjenjivanja mnogih zasada trešnje, ali sada se ipak situacija mijenja na bolje.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća