Unaprijediti i povećati izvoz ribe i mesnih proizvoda u inostranstvo (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Unaprijediti i povećati izvoz ribe i mesnih proizvoda u inostranstvo (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac posjetio je banjalučko preduzeće “Tropik ribarstvo – ribnjak Јanj” i Mesnu industriju Tulumović. Oba ova preduzeća veći dio svojih proizvoda plasiraju na inostrano tržište.

Preduzeće “Tropik- ribarstvo- ribnjak Јanj” prepoznatljivo je na domaćem i inostranom tržištu. 70 odsto ukupne proizvodnje ribe u BiH izvozi u zemlje EU i na tržište Cefte.

Ova posjeta je značajna da svu ribu koju proizvedemo u ovim vremenima koja su teška, izvozimo na strana tržišta i na taj način pomognemo ekonomiji Republike Srpske i BiH, kaže Zoran Tepić, direktor firme “Tropik ribarstvo -ribnjak Јanj” Banjaluka.

Postoji potreba da se pregovara sa Evropskom komisijom radi povećanja kvota za izvoz ribe u zemlje EU, a BiH izvozi oko 500 tona, što nije dovoljno. Košarac najavljuje je da će sa Evropskom komisijom pregovarati i o izvozu druge robe iz BiH.

Mislim da je najbolji oblik zaštite domaće proizvodnje upravo BiH potpiše međunarodne ugovore, a time omogući plasman na neka ova tržišta. Ono što jeste specifično i na čemu se radi je ugovor o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, poručio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Mesna industrija “Tulumović” iz Laktaša ima stogodišnju tradiciju i lidersku poziciju kada je riječ o trgovini svježim mesom u BiH, i zato kako je rekao zaslužuje podršku nadležnih institucija.

Mislim da je veoma važno obići i dati značaj ovakvim kompanijama koji zapošljavaju veliki broj ljudi, ovdje treba reći da instalisani kapaciteti ove kompanije su 35 do 45 tona mesa dnevno, dovoljno govori o tome da ima mjesta za unapređenje, dodao je Košarac.

Košarac je istakao da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa učiniti sve da proizvođači iz Republike Srpske mogu da svoju robu plasiraju u EU, Ceftu i na neka druga tržišta poput Kine, Rusije, Arapskih emirata i ostalih.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici izmanipulisani, poručuje Košarac

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije