Krave nemaju, ali prave prvoklasni masni sir od kravljeg mlijeka! | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Krave nemaju, ali prave prvoklasni masni sir od kravljeg mlijeka!

Masni sir sa paprikom ili susamom, sa bijelim lukom ili biberom. Domaći je proizvod koji nastaje u domaćinstvu porodice Đuranović, iz Kakmuža kod Petrova, rtrs.

Oprema i krava

Po vlastitoj recepturi, godišnje proizvedu više od 1.500 sireva. Mogli bi i mnogo više, kada bi nabavili opremu i napravili siranu.

Krave nemaju, ali prave prvoklasni masni sir od kravljeg mlijeka. Sve rade ručno u vlastitoj kuhinji – baš kao za sebe.

Stub svega je supruga Marija koja je obični masni sir obogatila raznim začinima i dodacima i osmislila do sada pet vrsta sireva.

Marija objašnjava da je prvo ubacila susam u sir, te da su bili zadovoljni ukusom. Kasnije su u sir dodavali ljutu papriku i med, dok su bijeli luk već ranije koristili. A posljednja ideja je bio biber.

Pročitajte još...   Farmeri prijete blokadom granica i uvoza junetine u BiH

Majstor se “ne postaje preko noći”

Sirenje sira je, kaže Marija, tek pola posla do gotovog proizvoda, jer nakon toga sir odlazi na sušenje. I za sirenje i za sušenje iskustvo zlata vrijedi, jer majstor se “ne postaje preko noći”.

Marija podsjeća, da posebno treba biti pažljiv sa postupkom u sušari. Jer se zna dogoditi da vatra bude jaka, pa sir izgori. Zato, napominje, treba biti majstor.

Marija je glavni tehnolog u kuhinji. Barem, tako je u šali zove suprug Dragić. Za sebe voli da kaže da je glavni logističar.

Dnevno 15 do 20 sireva

Mlijeko nabavljaju uglavnom od proizvođača koji ga ne predaju mljekarama. Suprug prodaje sireve, ali po potrebi u posao uskaču i ostali ukućani. Dnevno naprave 15 do 20 sireva, ali je potražnja mnogo veća, pa će pokušati da olakšaju posao.

Pročitajte još...   Satnica 8,8 evra, stan i hrana za branje jagoda i malina

Ideja je da posredstvom lokalnog udruženja nabave oprema za siranu koju bi za proizvodnju koristilo desetak domaćinstava.

Dragić kaže da opremaju siranu da bi im to iduće godine olakšalo rad. Ujedno da bi uveli sireve u standarde, kako bi se mogli registrovati i izaći na šire tržište.

Za opremanje sirane je potrebno oko 30.000 maraka. To bi omogućilo i proizvodnju novih vrsta sireva. Marija je već osmislila dvije nove.

Ne otkriva detalje, ali kaže da će ih promovisati ako im pođe za rukom da naprave siranu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH