Dobra godina za “rogatički krompir” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dobra godina za “rogatički krompir”

Poljoprivredni proizvođači u Rogatici ove godine izvadili su 5.333 tone krompira. To je za skoro 40 odsto više nego prošle godine! Istakao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Rogatici Delivoje Đerić, glassrpske.

40 odsto više nego prošle godine

Registrovani proizvođači sjemenskog krompira “Solanum produkt”, “Agromont”, “Agros” i “Agroplod” sa 44,5 hektara zemljišta, uglavnom na platou Borika, izvadili su 1.165 tona. U prosjeku su imali oko 25 tona po hektaru. Ali je “Agros” imao proizvodnju od čak 40 tona po hektaru i u svoje trapove uskladištio 630 tona.

Merkantilni ili krompir za jelo sijan je na 207 hektara. Najvećim dijelom u vlasništvu porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, i donio proizvodnju više od 4.160 tona.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine rečeno je da su strna žita sijana na 474 hektara zemlje. U ambare je ove godine uskladišteno ili mlinarima isporučeno 725 tona.

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, ona je, najvećim dijelom zbog suše, potpuno podbacila. Zasijano je svega 69 hektara zemljišta, od čega pšenicom 30 hektara, rekao je Đerić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske