Dobra godina za “rogatički krompir” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dobra godina za “rogatički krompir”

Poljoprivredni proizvođači u Rogatici ove godine izvadili su 5.333 tone krompira. To je za skoro 40 odsto više nego prošle godine! Istakao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Rogatici Delivoje Đerić, glassrpske.

40 odsto više nego prošle godine

Registrovani proizvođači sjemenskog krompira “Solanum produkt”, “Agromont”, “Agros” i “Agroplod” sa 44,5 hektara zemljišta, uglavnom na platou Borika, izvadili su 1.165 tona. U prosjeku su imali oko 25 tona po hektaru. Ali je “Agros” imao proizvodnju od čak 40 tona po hektaru i u svoje trapove uskladištio 630 tona.

Merkantilni ili krompir za jelo sijan je na 207 hektara. Najvećim dijelom u vlasništvu porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, i donio proizvodnju više od 4.160 tona.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine rečeno je da su strna žita sijana na 474 hektara zemlje. U ambare je ove godine uskladišteno ili mlinarima isporučeno 725 tona.

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, ona je, najvećim dijelom zbog suše, potpuno podbacila. Zasijano je svega 69 hektara zemljišta, od čega pšenicom 30 hektara, rekao je Đerić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''