Podsticaji velika podrška pčelarima u Posavini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podsticaji velika podrška pčelarima u Posavini

Brčanski pčelari, pored 30 KM podsticaja po košnici, imaju i subvencije od 30 odsto za nabavku dijela pčelarske opreme. Ovogodišnji podsticaji u pčelarstvu, samo za košnice, iznosiće 330.000 KM, rtrs.

Tri udruženja

U Brčkom putem tri udruženja pčelara – Brčko, Matica i Pčela, evidentirano je 12.000 košnica i više od 300 pčelara. Јedan od njih je i Milorad Vuković, koji je za 40 godina pčelarenja, stigao do više od 500 košnica.

Uključeni smo u porodično pčelarstvo. Ima nas šestero odraslih, koji pomažu meni u tom vrcanju, i obradi oko pčela i tako sustižemo. Samo se radom može nešto ostvariti, ako se pošteno i ako se kvalitetno radi. Uz dobru edukaciju i dobru pašu, može se lijepo živiti. Može se dosta proizvesti meda, i plasirati, naravno ako ima kvalitet, priča Vuković.

Podrška lokalne vlasti

Sve je veći broj onih koji u pčelarenju vide, svoju poslovnu šansu. Brčanski pčelari od Vlade distrikta, imaju i subvencije za nabavku opreme, kojim nisu obuhvaćena transprotna vozila i kontejneri, ali se svako snalazi na svoj način.

U svojoj režiji sam napravio kontejner. Vidio sam da je to prava stvar u ovom poslu, pa sam se odlučio i na drugi. U fazi je priprema košnica za taj drugi kontejner. Mislim da će donijeti veliki prinos i da će se to uglavnom isplatiti. Ističe Emir Ćumurović, pčelar iz Brčkog.

Na njegove riječi nadovezao se Milan Dragičević, još jedan pčelar iz Posavine.

Svaki pčear može sebi pripremiti od svog voska stane osnove i da sam sebi spremi pogače. Veliki broj pčelara, može dosta sebi pojeftiniti proizvodnju, ako barem jednim dijelom i košnice napravi.

Samozapošljavanje

Iskusni pčelari, poput Nikole Kerezovića, na svakom koraku promovišu pčelarstvo, kao privrednu šansu i mogućnost samozapošljavanja. Kerezović, navodi da se već sa 50 košnica, može postići pristojna godišnja plata.

Јednostavna neka računica 50 košnica po 20 kg meda, i to je tona, puta 10 KM i to je 10.000 KM. Neka na rashode otpadne 4.000 do 5.000, ostaje ti nekakva plata, koju ćeš ti raditi i imati za sebe. Ističe Kerezović,  koji je predsjednik Udruženja pčelara Matica iz Brčkog.

Ovu neiskorišćenu privrednu granu, prepoznala je i vlada distirkta Brčko. Za podsticaje za samozapošljavanje u agraru ove godine u Budžetu distrikta obezbijeđeno 500.000 KM.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske