Dodatnih 9 miliona KM za sjetvu, kreće isplata poticaja u FBiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dodatnih 9 miliona KM za sjetvu, kreće isplata poticaja u FBiH

Šemsudin Dedić, Korona, Podsticaji 2020

Predstavnici Vlade FBiH održavali su konferenciju za medije povodom epidemiološke situacije.

Šemsudin Dedić, Korona, Podsticaji 2020

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je, kao što je najavio prije nekoliko dana, krenuo danas u realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u Federaciji.

Izuzetno je bitno da se Federacija BiH može tokom ovog perioda što više osloniti na domaću proizvodnju, poručio je Dedić.

U tom pravcu danas je Vlada FBiH usvojila izmjene Programa poticaja za ovu godinu.

U odnosu na prvobitnih 500.000 KM obezbjeđeno je dodatnih 9,0 miliona KM za podršku sufinansiranju različitih programa pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne i jesenske sjetve. Iz ovih sredstava Ministarstvo će za sve poljoprivredne proizvođače koji su izvršili ili planiraju proljetnu sjetvu obezbijediti sufinansiranje troškova nabave sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, naveo je Dedić i dodao:

Jesenska sjetva također će se organizirat uz osiguranje podrške i garanciju otkupa za Robne rezerve.

Od kantonalnih ministarstava zatražili smo da obezbijede svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Također, preporučili smo svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnine i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike, kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu od tri mjeseca od dana dospijeća u 2020. godini.

Pročitajte još...   Podsticaj za "poslušnike" ili "šansa za male poljoprivrednike", kako bilo izborna je godina

Današnjim Izmjenama Programa ukinuta su ranija ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizička lica, poljoprivredne obrte  i pravna lica. Proizvođači će imati pravo na dodatni poticaj za svako ostvareno povećanje proizvodnje.

Obzirom da je trenutno ograničeno i kretanje građana i vrijeme rada administracije odlučili smo da sve rokove navedene u Programu prolongiramo za dodatnih 30 dana, navodi Dedić i dodaje:

Pored toga Ministarstvo je obezbijedilo 10 miliona KM za početak isplate poticajnih sredstava slijedeće sedmice. Mnogi kantoni još nisu dostavili zahtjeve poljoprivrednika, tako da ih i ovom prilikom pozivam da u što kraćem  roku odrade svoj dio posla.

Naveo je da su pozvani svi nivoi vlasti da povećaju izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju iz svojih budžeta.

S tim u vezi Ministarstvo je danas uputilo u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište kojih trenutno ima oko 20 miliona KM na računima privremeno do 30. Juna 2021. godine stavilo u funkciju kantonima za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi, kaže Dedić.

On je rekao da šta se tiče trenutnog stanja zaliha, u Federaciji BiH osigurane su dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu za proljetnu sjetvu.

Obezbjeđene su dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca. Ministarstvo će omogućiti kontinuitet usluga svim subjektima prilikom uvoza repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju i izvoza poljoprivrednih proizvoda, rekao je Dedić i dodao:

Ono što je važno još jednom ponoviti jeste da Federacija Bosne i Hercegovine raspolaže dovoljnom količinom hrane da prebrodimo ovaj period. Osim toga, Vlada Federacije BiH osigurat će nabavku dodatnih količina pšenice u Robnim rezervama Federacije BiH.

Realizacijom svih ovih mjera obezbijedit će se veća proizvodnja hrane u proljetnoj i jesenskoj sjetvi.

Ministarstvo je odgovorno za realizaciju ovih mjera, ali očekujemo od poljoprivrednih proizvođača, kao i nadležnih organa vlasti na svim nivoima maksimalan angažman. Svima i svim nivoima vlasti, udruženjima, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima smo na raspolaganju 24 sata, zaključio je Dedić.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu