“Kvantaška pijaca” ponovo u vlasništvu Bijeljine | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Kvantaška pijaca” ponovo u vlasništvu Bijeljine

pijačni barometar
Pandemija virusa korona negativno se odrazila na poslovanje bijeljinskog preduzeća “Grad”, koje gazduje Agrotržnim centrom i višenamjenskim halama. Veliki broj zakupaca prestao je s radom, a nade u ovom preduzeću polažu u gradsku upravu.

Odlukom Vlade Republike Srpske ovo preduzeće nedavno je vraćeno u vlasništvo lokalne zajednice, koja planira dalji razvoj poslovnih zona, kao i otvaranje slobodnih zona.

Posljedice virusa

Kvantaška pijaca i višenamjenske hale kojima gazduje preduzeće “Grad” na Agrotržnom centru u Bijeljini tokom marta i aprila uopšte nisu radili, što je izazvalo dugoročne, negativne posljedice u radu svih zakupaca.

Ovo preduzeće je i organizator nekoliko manifestacija poput Pantelinskog vašara i Poljoprivrednog sajma “Interagro“, od kojih se ostvaruju značajni prihodi. Otkazivanje ovih manifestacija takođe je umanjilo prihode. Sve to je uticalo da preduzeće danas negativno posluje.

Direktor preduzeća AD “Grad” Slaviša Cacanović pojašnjava da je od 200 zakupaca njih 40 otkazalo zakup.

Uglavnom su to samostalne zanatske radnje čiji su vlasnici i njihovi članovi porodica ostali bez prihoda. Mjesečno ubiremo od zakupnina od 50.000 do 60.000 KM, a od neplaćenih kirija knjižimo dug od 100.000 KM. Razmatramo mogućnost da preostalim zakupcima smanjimo kirije ili otpišemo dugovanja, kaže Cacanović.

Dva mjeseca, dodaje, kvantaška pijaca nije radila, a radile su velike kvantaške pijace u okruženju, te su se i kupci koji dolaze iz svih krajeva BiH preselili na alternativna mjesta.

Ova godina nije bila dobra ni za poljoprivredne proizvođače, pa su mnogi od njih takođe odustali od prodaje na kvantašu. Sve se to direktno odrazilo na naš rad, objašnjava Cacanović.

Zakupci

Koliko je loša situacija potvrdili su nam i zakupci tezgi na nekada veoma popularnom i posjećenom buvljaku.

Pročitajte još...   Sedmica povoljna za poljoprivredne radove na otvorenom

Milenko Jovanović kaže da su dadžbine i kirije visoke, a kupaca sve manje. Zatvorene granice, nema dijaspore, kupaca malo. Nikada nije bilo lako, ali ovako teška vremena ne pamtim. Ako nam se ne pomogne na bilo koji način, i mi ostali ćemo katanac u bravu – kaže ovaj zakupac.

Nedavno je preduzeće “Grad” odlukom Vlade Srpske vraćeno u vlasništvo lokalne zajednice, podsjeća gradonačelnik Grada Bijeljina Mićo Mićić.

Imaćemo veliki dio zemljišta između dvije industrijske zone i nastavićemo raditi na poslovno-industrijskim zonama. Nastojimo da privučemo što više investitora i da obezbijedimo ulagačima što više olakšica i povlastica. Jedino razvijanjem privrednog ambijenta i otvaranjem novih radnih mjesta možemo očekivati poboljšanje uslova života svih stanovnika Semberije, ističe Mićić.

U preduzeću „Grad“ ističu da očekuju podršku od lokalne zajednice. Spremni su da pronađu alternativni izbor prihoda, prošire djelatnost i tako omoguće preduzeću samoodrživost i konsoliduju rad na zadovoljstvo zaposlenih, ali i svih korisnika usluga ovog preduzeća.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 12.10.2021. godine
Kredit

Preduzeće “Grad” se prije dvije godine kreditno zadužilo kako bi poboljšali uslove rada na Agrotržnom centru. Od tih sredstava asfaltiran je dio kvantaške pijace i neka zatvorena prodajna mjesta.

Nažalost, trenutna loša finansijska situacija zaustavila je druge planirane radove, koji su se odnosili na uređenje unutrašnjeg prostora.

Izvor: Srpska Info

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM